Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Streaming. Förutom antalet användare skiljer sig inte musiktjänsterna särskilt mycket åt. Bild: Shutterstock

Snarlika tjänster för streaming

Det är 2017 och musiktjänsterna regerar i mobilernas tidevarv. Testfakta har på uppdrag av oss jämfört sex tjänster för onlinemusik i mobil och på dator.

Svenska Spotify dominerar fortfarande branschen fullständigt om man enbart ser till antalet prenumeranter, men Apple Music växer snabbt och dessa två konkurrenter spelar i en egen liga. Men om man bortser från antalet användare skiljer sig inte musiktjänsterna särskilt mycket åt, alla stoltserar med välfyllda källor av musik och funktionalitet på dator och i mobil - till ungefär samma pris.


Testfakta skapade konton och testade intensivt under ett par veckor. Alla sex musiktjänster kostar 99 kronor i månaden för ett standardabonnemang. Men för en barnfamilj är detta ingen bra lösning, om man vill undvika ständiga dispyter mellan föräldrar och barn med vitt skilda musikaliska önskemål. Apple Music, Tidal och Spotify erbjuder familjeabonnemang för upp till sex användare och 149 kronor i månaden är väl använda slantar.

30 miljoner låtar är extremt mycket musik och det är naturligtvis oerhört svårt att göra en bedömning av innehållet. Testfakta testade genom att välja ut 25 välkända låtar och album från 1975 och framåt. Samtliga sex tjänster hittade utan problem allt i sina databaser. Med några ytterst få undantag dyker all populärmusik upp på testade musiktjänster.

När det gäller mer udda objekt skiljer sig däremot utbudet åt en hel del och för den som är osäker på vilken musiktjänst som passar bäst finns möjligheten att testa under olika långa perioder. Apple och Google är generösast med hela tre månader. Det är bara Deezer som inte har något sådant erbjudande. 
Testperioden är kostnadsfri men kräver registrering av betalkort så det gäller att inte glömma att säga upp tjänsten för den som är missnöjd.
Det finns även gratisabonnemang men de är generellt sett väldigt begränsade och blir snabbt ett irritationsmoment med ständigt avbruten musiklyssning och reklaminslag. 

Hos alla tjänster - utom Groove Music som inledningsvis gapar tom - fullkomligt drunknar man i utbudet av spellistor paketerade efter allt från genrer och musikstilar till veckodag, årstid, aktivitet och humör. De är antingen redaktionellt producerade eller skapas automatiskt, baserat på smak och tidigare aktivitet på tjänsten. 


Ju mer du lyssnar på till exempel Apple Music eller Spotify, ju bättre blir resultatet i takt med att algoritmen lär sig allt om din musiksmak. Personifierade listor fungerar oftast bra, även om det ibland genereras en hel del lustiga musikaliska förslag. 
Apple Music, Tidal och Spotify erbjuder en hel del exklusivt innehåll i form av låtar, album, konserter, videos med mera. Speciellt Tidal och Apple Music är stora när det gäller rörligt innehåll. Tidal har, enligt egen utsaga, 190.000 videos. Spotify är fortfarande ledande när det gäller spännande funktionalitet. Discover Weekly och Release Radar hjälper dig att hitta ny musik och löplistan anpassar musiken efter träningstempo. Båda suveräna verktyg. Deezers personifierade spellista Flow prickar också ofta rätt. Tidal Rising tipsar om duktiga, mindre kända artister och Apple Music är överlägset bäst på radio.
Bästa musiktjänst? Utnyttja de generösa testabonnemangen och avgör själv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.