Det är få ingredienser i den vaniljsås du kokar själv. En av dem är vanilj.
Det är få ingredienser i den vaniljsås du kokar själv. En av dem är vanilj. Bild: Anna von Brömssen

Smaker, aromer och vad livsmedel får heta

Naturlig arom och vaniljarom låter bra, men det betyder ingenting. Aromer är konstgjorda och en naturlig arom kommer från naturen. Ingetdera har med riktig vanilj att göra.

ANNONS
|

Den inledande undran är: vad är vaniljsås?

Ordet betyder sås med vanilj. Av våra nio testade produkter innehåller sex äkta vanilj.

Vaniljsås utan äkta vanilj borde kanske kallas ”sås med vaniljsmak” i stället för vaniljsås.

– Det finns inget som säger att det får heta vaniljsås när den inte innehåller det, utan man ska skriva ”med smak av” för att skilja den från dem som har den riktiga ingrediensen och inte bara aromer, förklarar statsinspektör Lena Wallin på Livsmedelsverket.

LÄS MER:Test: Godaste vaniljsåserna utsedda av kritisk panel

Däremot finns det ingen regel som säger hur mycket vanilj såsen ska innehålla.

Ibland står det ”mald vaniljstång” och då kan man misstänka att det bara är själva höljet som ingår.

ANNONS

– Står det så är det omöjligt att veta om det bara är frökapseln eller om fröna och innehållet ingår. Om företaget inte hittar en bra beteckning på en sådan ingrediens så kan man välja att beskriva den, så att man som konsument kan göra ett medvetet val, säger Lena Wallin.

Valio skriver just ”malen vaniljstång” och här handlar det om ”hela vaniljstången inklusive frön”, skriver företaget som svar på vår fråga.

Bara fyra ingredienser

En vaniljsås som du kokar själv innehåller fyra ingredienser: äggulor, socker, grädde och vaniljstång.

De testade produkterna har i minst dubbelt så många ingredienser och de tre produkter som har flest innehåller tolv ingredienser. Av dessa med längst ingrediensförteckningar är bara en, Icas vaniljvisp, som innehåller äkta vanilj.

Läs också: Så fejkas smakerna i våra livsmedel

Björn Bernhardson är verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara. Han anser att man ska tala i klartext.

– I dag används en uppsjö av tricks. På Äkta vara jobbar vi för att mat ska vara mat. Heter det vaniljsås ska det vara vanilj i. Vi skulle inte ha något emot att det fanns en sås som hette vanillinsås, eller att en glass kallades vanillinglass – om det nu är det, förklarar han.

ANNONS
– För oss handlar det om ärlighet, en produkt ska inte utge sig för att vara något som det inte är.
– För oss handlar det om ärlighet, en produkt ska inte utge sig för att vara något som det inte är. Bild: Äkta vara

Ibland ser han också att vaniljen tas som ”gisslan”. Det vill säga att den finns med i ingredienslistan men i sådan liten mängd att det inte ger någon smak. Därför måste arom till för att produkten ska smaka vanilj.

Vanilj är tropiska orkidéer och man skiljer på mexikansk vanilj, Bourbonvanilj från Madagaskar och tahitisk från franska Polynesien. Det är innehållet i fröbaljorna som används som krydda. Själva aromen sitter på insidan av kapseln och detta skrapas ur med kniv tillsammans med fröna.

Det är bara extrakt från dessa som får heta vanilj.

Står det naturlig vaniljarom i ingrediensförteckningen ska 95 procent i den vara extrakt från vanilj, medan resten kan vara andra naturliga aromer som består av något helt annat från naturen.

Något helt annat än vaniljstång

Naturlig arom ska vara framställt med naturliga metoder och kan bestå av vad som helst med ursprung i växt-, djur- eller svampriket, exempelvis rötad gran.

Vaniljarom, utan förnamnet ”naturlig”, betyder oftast att det är en konstgjord smak. En smak som smakar ungefär som vanilj. Aromer eller aromämnen är syntetiska smaker och sådan ”vanilj” kan komma från petroleumindustrin.

– Det går att framställa vanillin ur restprodukter från petroleum- och skogsindustrin. Och arom är ett litet ord på fyra bokstäver som slinker igenom.

ANNONS

Björn Bernhardson skulle helst se att ett ord som imitation infördes.

– Aromindustrin är big business och vill inte bli ifrågasatt. Så de är nöjda med det korta och otydliga ordet arom som inte indikerar om det är riktigt eller fejk. Kunden ska ju hoppas och tro att det är äkta vanilj, säger Björn Bernhardson.

Härifrån kommer vaniljen

Vaniljorkidén har sitt ursprung i subtropiska Mexiko. Det var aztekerna som använde den för att smaksätta choklad. Till Europa kom den med Columbus på 1500-talet.

Källa: spisa.nu

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS