Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smörpriserna skenar iväg inför julbaket

Mjölkbrist här och fettbrist i hela Europa. Nu rusar smörpriserna i höjden, visar en prisjämförelse. Det råder smörbrist i hela Sverige.

Snart är det dags för julbak samtidigt som smörpriserna skjuter i höjden. Kanske läge att hamstra inför stundande helger?
Matpriskollen har undersökt prishöjningarna hos flera butikskedjor i förra veckan. Ica höjde mest.
I undersökningen betonas att "när Ica-butiker nu höjer priset på Ica 500 gram smör med nästan 25 procent och Willys och Hemköp också höjer, då förstår man att det är allvar". Willys affärsidé har ju varit att ha Sveriges billigaste matkasse. Som ett exempel från Coop nämns i jämförelsen att deras eget smör i samma förpackningsstorlek höjdes från 28,95 kronor till 38,95.
Med Matpriskollens helt nya analysverktyg kan vi nu följa prisförändringar i marknaden mycket bättre, kommenterar Ulf Mazur.
Enligt undersökningen har priserna exploderat i den senaste veckan efter att Arla höjt priserna och flera andra leverantörer följer nu efter. I jämförelsen noteras att butikskedjorna passar på varandra och höjer smörpriserna olika mycket.

Situationen i Europa avspeglar sig på råvarubörsen i Holland. Smörbristen beror på mjölkfettbrist och börspriset har stigit med 50 procent bara sedan i maj i år. På ett och ett halvt år har priset ökat med hela 300 procent.
Världsmarknadspriset på mjölkfett är det högsta på årtionden, noterar Matpriskollen som har gjort en prisjämförelse på flera fettprodukter i kyldiskarna. I Sverige är problemet ännu större än i övriga Europa, eftersom invägningen av mjölk är den lägsta på decennier.
Samtidigt har de svenska konsumenternas efterfrågan på smör och grädde ökat på grund av kosthållning inriktad på fett och det driver upp priserna. Därför är det inte längre bara fettbrist i Sverige utan problemet har spridit sig ner över kontinenten.

De senaste prishöjningar som noterats i prisjämförelsen är från veckan som gått. Snittet noteras i procent. De butiker och kedjor som ingick i prisundersökningen var: Hemköp, Willys, Ica Nära, Ica Supermarket, Ica Kvantum, Ica Maxi, Coop.se, Citygross, Mathem och Mat.se.
I prishöjningarna av produkten Svenskt smör i halvkilosförpackningen toppar Ica Nära följt av Coop och Willys, medan Hemköp höjde minst i förra veckan.

Priserna på vegetabiliska produkter höjs inte i samma omfattning, enligt undersökningens resultat.
Kommer de svenska hushållen på grund av priset nu välja margarin i stället för smör i det stundande julbaket?
– Det blir spännande att följa inte bara hemma utan även i den starkt växande kafémarknaden. Kanske är gränsen nådd, det finns en prisrelation mellan utbytbara produkter och med tre gånger så dyrt smör, kommenterar Ulf Mazur Matpriskollens prisundersökning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.