Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Testet hade fokus: Kan man lita på justeringsskalan? Hur och när löser bindningen ut?

Slalom - bindning 08

Lita inte blint på din skidbindning. Den löser inte alltid ut när den ska. Det visar en laboratorietest av åtta populära skidbindningar.

En del av de ungefär 10 000 skid- och snowboardolyckor som sker varje år i Sverige beror på att bidningarna inte håller vad de lovar. Det vanligaste felet med bindningarna är att de inte löser ut som de ska.

Så kan du lita på din bindning?

Testfakta har på GP:s uppdrag tagit hjälp av det tyska provningsinstitutet TÜV Süd i München och undersökt åtta bindningar, som ingår i några av de populäraste skidpaketen för runt 5 000 kronor.

Testet fokuserade på två delar:
*Kan man lita på justeringsskalan?
*Hur och när löser de ut?

Alla som hyr skidor och många som köper låter butiken ställa in det så kallade DIN-talet på bidningen. Beroende på vikt, längd och åkskicklighet justeras det med en skruvmejsel.

I testet undersöktes om skidan löser ut enligt den inställda skalan. Bidningen från Dynastar är så nära exakt man kan komma, medan bidningarna från K2 och Fischer låg betydligt längre ifrån inställt värde och verkligt värde när den löser ut.

- Det är naturligtvis önskvärt att inställningarna på skalan motsvarar verkligheten. På ett par av bidningarna skiljer det lite mer mellan skalan och verkligheten. Men ändå inte anmärkningsvärt. När det gäller justering av bidningarna tycker jag man alltid ska låta en butik eller skiduthyrare göra det. I Tyskland får man inte justera själv, då gäller inte försäkringen. Även om det finns en del skillnader bland dem vi testat så klarar alla åtta branschkraven, säger Tomas Maier, testingenjör på TÜV Süd i München.

Också när det gäller utlösningen var det stora skillnader. Bäst var bidningen Marker Motion på skidan från Völkl, som lyckades få den enda femman i testet. Men det räckte ändå inte till att bli bäst i test.

Rossignol Axium 120 hade toppvärden både när det gäller justeringen och utlösningsprestanda. Det räckte för att bli bäst i test.

Sämst i testet var bindningen från Head.

Bland annat behövdes det 7,5 procents mer kraft för att lösa ut åt höger jämfört med åt vänster. När åkaren har framvikt så ökar dessutom utlösningskraften med 22 procent.

- Att bidningens utlösningseffekt inte förändras när man lutar sig framåt är den kanske viktigaste funktionen, säger Tomas Maier.

Provåkte skidorna
Förutom att bidningarna testades i München fick fyra vana skidåkare i Åre provåka med de åtta skidpaketen. Skidtestet gjordes i samarbete med tidningen Åka skidor.
Inget av de åtta skidpaketen fick tummen ner. Alla fick godkänd. Men bara några fick de kräsna åkarna att gå i spinn.

Två teståkare ansåg att Völkl var bäst medan Techno och Head fick varsin panelröst.

Olycks- och skadestatistiken i backarna gör skid- och snowboardåkandet till nummer två i Socialstyrelsens årliga skadeliga. Klar etta är fotboll med över 30 000 skador per år. Strax efter utförsåkningen kommer ridsporten.
Ungefär hälften av alla skidskador drabbar barn i åldrarna 7 till 15 år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.