Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Skidhandskar 07

Du kan bli både våt och kall om fingrarna om du väljer fel skidhandskar. Varannan skidhandske är nämligen inte vattentät. Det visar en laboratorieundersökning som GP låtit göra av tio populära handskar.

De närmaste veckorna kommer mängder av svenskar att åka utför. Stora pengar och mycket tid läggs ofta ner på att köpa skidor, pjäxor, jackor och byxor.
Men många glömmer handskarna. Stressade skidåkare plockar slentrianmässigt med sig några handskar som ligger nära kassan.
Det kan straffa sig. Våta, kalla och i värsta fall förfrusna fingrar kan bli resultatet i slutändan.
Testfakta lät laboratoriet IFP Research på GP Konsuments uppdrag göra en grundlig test av tio populära skidhandskar, som kostar från en hundralapp till 500 kronor paret.
Varannan av de testade handskarna var inte vattentäta. Tre av dessa ger dock sken av att vara vattentäta när man läser på innehållsdeklarationen. Handskarna från Bergland, Salomon och North Bend innehåller alla isoleringsmaterialet Thinsulate. På deklaration står det att materialet inte absorberar vatten.
Men de tre handskarna får lågt betyg i båda testmomentet som handlar om vatten - vattentäthet och vattenmotstånd (absorptionsförmåga).
- Exakt hur mycket kallare en fuktig handske blir har vi inte mätt. Men att fukten kyler är knappast någon hemlighet, säger Alf Börjesson, projektledare på IFP Research, som utfört testet.
De fem handskar som var vattentäta, Kombi, Units, Hestra C-zone, Everest och Marmot, hade alla någon form av så kallat membran. Det ligger som en skyddande hinna som andas mitt i handsken, som oftast består av tre skikt: ett yttre skal, ett mellanskikt som ska absorbera och stöta bort fukt och ett inre som ska värma och ge komfort närmast fingrarna.
Förmågan att hålla borta vatten har inte mycket att göra med handskens pris. Testets dyraste handske, Salomon Heritage, för 499 kronor, läckte rejält medan Units från Coop, för 149 kronor, fick mycket bra värden.
En fördel är om en handske som håller tätt också är slitstark. Så var det inte. Tre av de vattentäta handskarna, Units, Hestra C-zone och North Bend, fick underkänt när slitstyrkan testades.
- Vi klippte loss fyra bitar på varje handske och testade dem separat enligt europeisk standard i en speciell nötningsapparat. Flera handskar gick hål på ganska tidig, säger Alf Börjesson.

Värmen då?
Jo, de flesta är ganska varma. I alla fall så länge de är torra. Det kan Tore intyga. Tore är IFP: s termiska provdocka. Med hjälp av Tores avancerade provmöjligheter och en värmekamera testades varje handske tre gånger vid noll grader. Alla värmde Tore. Men varmast blev han i Units och kallast i North Bend.
- Men trots allt var det ganska små skillnader i den här temperaturen. Men de ökar när det blir kallt eller om handsken är fuktig, säger Alf Börjesson.
Alla handskar fick ett delbetyg mellan 1 och 5 i de fyra testade momenten som sedan slogs ihop till totalbetyg.
Bäst i test blev Kombi Weller GTX. God tvåa kom en av testets billigaste handskar, Units Young Tec från Coop.
Enda handsken som inte orkade upp till en sammanlagd trea i betyg var North Bend som säljs av Team Sportia.
Testet visar att pris och kvalitet inte alltid hänger ihop.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.