Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett vanligt sätt är att fästa kvittot med en anteckning om registreringsnumret på släpvagnens dragstång, inte på personbilen (arkivbild) Bild: Kent Eng
Ett vanligt sätt är att fästa kvittot med en anteckning om registreringsnumret på släpvagnens dragstång, inte på personbilen (arkivbild) Bild: Kent Eng

Ska betala p-böter trots betald avgift

Parkeringsavgiften var betald för både bil och släpvagn. Ändå hade kvinnan fått böter när hon kom tillbaka efter lastningen. Hon begär därför i sin Anmälan till Allmänna reklamationsnämnden att Parkeringstjänst Väst AB ska avstå från kravet mot henne.

Brålandabon fick en kontrollavgift på en parkerad släpvagn. Hon hade köpt två parkeringsbiljetter, en för personbilen och en för släpkärran, för sammanlagt 170 kronor, och fäst båda biljetterna i vindrutan på bilen. Dock hade ekipaget delats, när böterna delades ut. Bilen hade körts en bit bort för ilastning av bagage. För att underlätta detta fick släpvagnen stå kvar på p-platsen. När hon kom tillbaka satt kontrollavgiften på vindrutan.

När hon bestred avgiften på 600 kronor till företaget vidhöll detta sitt krav mot henne.

P-vakten ska inte behöva leta

Parkeringstjänst Väst AB skriver i sitt svar till Allmänna reklamationsnämnden att för att parkeringen ska anses vara lovlig ska avgiften vara betald och vid kontrolltillfället ska det visas att den är erlagd: ”En parkeringsvakt ska inte behöva leta efter tillhörande fordon som är uppställt utom synhåll från det fordon som kontrolleras.” Och: ”Det fanns ingen anledning för parkeringsvakten att kontrollera det område där personbilen just då befann sig.” Inte heller ska man vid kontrollen behöva leta efter eventuella behörighetshandlingar för det kontrollerade fordonet, utan de ska vara synliga. ”Det är heller inte visat att kvitton legat synliga /.../ eller att personbilen och släpvagnen ens hör ihop.” Ett vanligt sätt är att fästa kvittot med en anteckning om registreringsnumret på släpvagnens dragstång.

Allmänna reklamationsnämnden har avslagit konsumentens krav på att slippa betala boten på 600 kronor. Motiveringen är att kontrollavgift får tas ut för olovlig parkering om det finns skylt på platsen om parkeringsförbud eller parkeringsvillkor – om det inte skulle framstå som uppenbart oskäligt.

Myndigheten konstaterar i sitt beslut att det står klart att det inte fanns någon parkeringsbiljett på släpvagnen när den kontrollerades.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.