Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Sköt allt skriftligt"

Ta referenser, sköt allting skriftligt och våga avbryta om det inte känns rätt. Vid köp av entreprenadtjänster måste man vara på sin vakt, säger rådgivaren Tomas Borgenstrand på Konsument Göteborg.
Han har varit i kontakt med Ellen Fredriksén och Mats Peterson och bedömer att de kan vinna hos ARN.
- Det är uppenbart att entreprenören har gjort något konstigt här. Han kan inte ha utfört detta fackmässigt. Sedan är han ju inte direkt smidig i kontakterna heller, säger han.

Däremot, menar Borgenstrand, kan processer av denna typ bli tidskrävande.
- Det vore fel av mig att säga att sådana här fall är en enkel resa. ARN:s beslut är rekommendationer, som entreprenörer i bland väljer att nonchalera. Alla seriösa företag väljer i och för sig att följa ARN:s beslut, för att inte hamna på svarta listan.
Om företaget fortsätter att slå i från sig, säger han, är tingsrätten nästa steg. Då bör man leta reda på en advokat som kan entreprenadjuridik och det är inte ovanligt att advokatkostnaderna passerar 100 000 kronor. Men skulle konsumenten vinna i tingsrätten, fortsätter han, finns fortfarande risken att entreprenören sätter bolaget i konkurs.

A och o för att vinna tvistemål av denna typ är att så mycket som möjligt finns dokumenterat, konstaterar Tomas Borgenstrand.
- Jag säger: skriftlighet, skriftlighet, skriftlighet. Säg att företagaren skulle lova att han löser det här, och sedan backar ur. Då måste du kunna bevisa vad som verkligen har hänt.
Den som under resans gång känner sig missnöjd med entreprenörens arbete måste våga avbryta, menar han.
- Är det något man känner inte är helt rätt så säger man stopp. Det är ju du som äger avtalet, du har enligt lagen rätt att avbryta. Skulle det visa sig att det inte är möjligt att slutföra arbetet kan man häva den resterande delen eftersom det utförs så dåligt.

Vad ska man mer tänka på för att undvika problem som konsument?

- Ta referenser. Företagen släpper i och för sig inte gärna i från sig de dåliga, men hör dig för: känner du någon som känner entreprenören och kan gå i god för den?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.