Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skärper kraven på biluthyrning

EU har agerat gemensamt för att underlätta för konsumenterna. Detta efter att klagomålen på hyrbilar fördubblats från 2010 till 2016.

Har du någon gång bokat en hyrbil via nätet och fått betala mer när du kom för att hämta den? Att boka en hyrbil på nätet kan vara lätt och billigt. Men ofta kräver biluthyrningsföretagen att konsumenterna betalar ytterligare avgifter när de plockar upp sin bil vid utlämningsstället utomlands.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


Eller hade någon vid ett tidigare tillfälle repat lacken och du fick betala för skadan ändå?
Under de senaste åren har klagomålen på hyrbilsföretag ökat i Europa. Under förra året rapporterade 2 000 arga konsumenter problem till ECC-nätverket, European Consumer Centres Network, enligt Konsument Europa.

Därför har Europeiska kommissionen i samarbete med de fem ledande biluthyrningsföretagen gjort en insats för att anpassa företagens affärsmetoder till EU:s konsumentlagar. Oavsett var i Europa du som konsument hyr en bil av Avis, Europcar, Enterprise, Hertz och Sixt ska du bli rättvist behandlad på samma sätt.
– Det vi märker av mest i vår ärendehandläggning är just problem med extra försäkringar när konsumenten kommit för att hämta ut hyrbilen och efterdebitering av skador, säger Jolanda Girzl, enhetschef på Konsument Europa.
Konsumenterna känner sig oftast tvingade att betala merkostnader på plats, för att inte riskera stå utan hyrbil.


Efterdebiteringen av skador förekommer oftast när hyrbilen lämnats tillbaka efter öppettider, vid en flygplats.
– Se därför alltid till att gå igenom bilen noggrant vid uthämtning och ta gärna bilder när du lämnar tillbaka den, råder Jolanda Girzl.


Bland de nya villkoren gäller bland annat att de viktigaste uthyrningsvillkoren ska vara tydliga och lättförståeliga. Det innefattar tydlig information om de viktigaste avtalsvillkoren för uthyrningen: körsträckan som ingår, bränslepolicy, avbokningsregler med mera.
– Om problemen inte klaras upp genom Konsument Europa eller via samarbete inom nätverket så har vi goda erfarenheter av att skicka ärende till tvistlösningsorganet ECRCS som hjälper konsumenter vid gränsöverskridande tvister, konstaterar Jolanda Girlz på Konsument Europa.


Vilket blir nästa steg?
– Att titta extra på förmedlingsföretagen och följa upp och se om hyrbilsärendena minskar i ärendeskörden, säger Jolanda Girzl.
Flest antal ärenden hos Konsument Europa gäller Goldcar.
Nyligen straffades företagen Goldcar (både i Italien och Spanien) respektive Firefly av den italienska konkurrensmyndigheten för sin aggressiva marknadsföring av sina tilläggsprodukter med böter på 2 respektive 1,6 miljoner euro.


Hon poängterar också att konsumenter bör kontrollera informationen på hyrbilsföretagets webbplats. Kontrollera vilket hyrbilsföretag det egentligen handlar om när du till exempel bokar en bil tillsammans med en flygbiljett:
–Många av företagen har höga depositionsavgifter och då är det risk för att konsumenterna lockas över till de mindre seriösa med lägre avgifter.


Och om du har bokat en hyrbil via en förmedlare är det som konsument viktigt att känna till att tvister med dem inte prövas av tvistlösningsorganet ECRCS. Detta organ hjälper kunderna bara om bilen bokats hos de stora biluthyrningsbolagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.