Sju frågor du måste ställa när du hyr bil

Det skiljer mycket i pris på hyrbilar. Och det är viktigt att läsa villkoren. Här är frågorna du måste ställa innan du rattar iväg.

ANNONS
|

- Vi är dåliga att läsa det vi skriver på. Det konstaterar Roger Ekdahl, vd för Biluthyrarna Sverige, och att det även gäller hyresavtal för bil. Enligt honom handlar den vanligaste tvisten mellan konsument och uthyrare om skador som upptäcks när hyrbilen lämnas tillbaka.

- Bilen ska vara i samma skick som när du hämtade den, säger han.

Gå därför igenom bilens status tillsammans med uthyraren och se till att minsta repa noteras i avtalet innan du skriver under det. Och du som hyr bilen har ansvar för den ända till hyrestidens slut. Tänk på det om du parkerar kärran över natten hos uthyraren om avtalet gäller till morgonen därpå.

ANNONS

I senaste hyrbilsärendet i Allmänna reklamationsnämnden, ARN, hade ett barn kräkts i baksätet. ARN, fattade beslut till uthyrarens fördel och konsumenten fick betala för saneringen.

- Vi har väldigt få ärenden i ARN, eftersom vi medlar innan, förklarar Roger Ekdahl.

Nästan alla biluthyrare är anslutna till branschorganisationen och har förbundit sig att förutom att följa alla lagar och avtal, även rätta sig efter ARN:s rekommendationer.

Vi har gjort en prisjämförelse vad en hyrbil med fria mil kostar under ett dygn i maj om den körs i Sverige.

Våra två exempel är firmornas minsta, billigaste bil och en niositsig minibuss. Tänk på att priserna kan skilja både mellan näraliggande dagar och mellan de olika utlämningsställena.

I tabellen anges det lägsta priset som anges på uthyrarnas hemsidor, vilket oftast innebär att du måste boka via nätet samt betala i förskott. Betala senare innebär sannolikt ett påslag på priset.

Prisskillnaden på dygnshyran mellan minibussen hos Avis och tabellens billigaste exempel på Statoil är 1399 kronor, räknat på grundpriset och våra valda tillägg, plus lite till för trängselskatten hos Avis.

Den minsta bilen bland våra exempel, med samma tillägg i tabellen som för minibussen, var även den billigast hos Statoil. Europcars billigaste bil var mer än dubbelt så dyr för detta dygn.

ANNONS

Att hyra bil kan vara både enkelt och svårt. Enkelt för att du kan boka via nätet. Svårt för att det finns mycket finstilt att läsa igenom och att uthyrarnas villkor varierar.

Sju frågor när du ska hyra bil:

  1. Vad får jag inte göra? Exempelvis passera nationsgränser, koppla på släpkärra eller husvagn.
  2. Vem får inte köra? Kan handla om åldersgränser, antal år du haft körkort, övningskörning och att du måste betala för extra förare.
  3. Hur bokar jag en bil om jag inte har svenskt personnummer? Det kan handla om att körkortet måste vara utfärdat på ett språk som uthyraren förväntas behärska så bra att körkortets riktighet kan kontrolleras.
  4. Ingår skadekostnadsreducering? Med den begränsar du din ersättningsskyldighet om olyckan är framme. Självrisken för hyrbilar är högre än i en vanlig bilförsäkring. Ofta är det olika beloppsgränser på olika typer av skador– glöm inte att kolla vad du max kan åka på att betala till hyrbilsfirman. Det skiljer sig åt och handlar om mycket pengar. Oftast mer, om föraren är under en viss ålder. Kolla så att du inte redan har en sådan försäkring i din hemförsäkring eller via ditt betalkort.
  5. Fria mil eller debitering per kilometer? Exempelvis Statoils hemsida räknar ut vilket som blir fördelaktigast för dig.
  6. Får jag hjälp om det blir stopp på bilen? Alltså service längs vägen från uthyraren.
  7. Ingår trängselskatt? I Göteborg är den max 60 kronor per dag, som antingen faktureras i efterskott, betalas med maxsumman per dag direkt eller ingå i hyran i våra exempel.

-Det försvinner mer och mer att den ingår. Det går inte att bjuda på det längre, säger Roger Ekdahl.

Fakta: Fler tips

  1. Ta skriftligt på allt.
  2. Vissa uthyrare kräver att bilen ska lämnas på samma ställe, andra tillåter ett annat. Bra för dig som ska köra en enkelresa exempelvis till en flygplats.
  3. Kolla att bilen är fulltankad, också när du lämnar tillbaka den.
  4. Under hyresperioden spärrar firmorna ofta en depositionssumma på ditt betalkort, så det är viktigt att det finns utrymme för den kostnaden på betalkortet.
  5. Även om du ska hyra bil här hemma kan det löna sig att kolla priserna via en firmans utländska internetsida för att jämföra.
  6. Enligt Biluthyrarna Sverige hyr vi hos de nationella uthyrarna för privata resor som flyttning och att för få en bättre eller större bil än den egna.
ANNONS