Sju av tio lås inget att ha

ANNONS
|

Har du önskat dig ett gymkort i julklapp? Skriv upp ett bra hänglås till skåpet i omklädningsrummet också. De flesta låsen i testet som Testfakta gjort på uppdrag av GP skyddar nämligen inte särskilt bra. Det tog fem sekunder för laboratoriet att öppna K-Rautas hänglås FXA med hjälp av ett litet gem. Även Abus Titalium och låsen från Clas Ohlson, Secwise och Coop går att dyrka upp med ett gem på under två minuter.

- Även om det handlar om billiga lås blev jag förvånad över att det gick så lätt och snabbt. Låsstiften som sköter kodningen av låset är väldigt enkla att få i rätt läge med bara ett gem eller en liten bit ståltråd, säger Peter Blomgren, testledare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

ANNONS

- Vi är inga professionella dyrkare, utan det här kan vem som helst göra.

De flesta inbrott som sker i omklädningsskåp, på exempelvis gym eller badhus, är spontana och inte planerade. Därför är det extra allvarligt att låsen går att få upp med något så lättillgängligt som ett gem.

Men den tjuv som är något mer förberedd kan få ett ännu enklare arbetspass. Laboratoriet testade att föra in en liten stålpinne, ungefär som en styvare ståltråd, i låsen och trycka till. Det räckte för att låsen från K-rauta, Clas Ohlson och Biltema skulle gå upp.

De testade låsen är billiga och kostar i de flesta fall inte mer än 50 till 100 kronor. Endast det dyraste låset från Assa är certifierat och klassat. Två tillverkare skriver dock ”förhöjt skydd mot dyrkning” på sina lås, däribland Clas Ohlson.

- Det låset gick ju enkelt att få upp med både gem och stålpinne så den informationen är rent felaktig, säger Peter Blomgren.

Sex av låsen är även lätta att öppna med hjälp av en mindre skruvmejsel – antingen genom att bända upp bygeln eller genom att föra in mejseln i låset och helt enkelt vrida upp låskolven. Under detta test satt låsen fast på motsvarande ett förvaringsskåp.

ANNONS

- Det är inga större krafter som krävs. Många av låsen är helt enkelt alldeles för klent konstruerade, säger Peter Blomgren.

Slutligen undersökte laboratoriet vad som händer om man slår till låset med en hammare när det sitter på förvaringsskåpet. För fem av låsen räckte det med mellan två och tre slag för att de skulle gå upp.

Endast tre av tio testade lås klarade alla testmoment utan att gå upp – Abus 65/40, Yale och Assa Abloy.

Håkan Hedlund, ansvarig för normer och regelverk Stöldskyddsföreningen, blir inte särskilt förvånad över resultatet.

- Den här typen av billiga, oklassade lås är i många fall inte bättre än så här. De fyller mer ett symboliskt värde av att visa att något är privat, säger han.

- Ska du låsa fast eller in något av värde måste du köpa ett lås som är certifierat, det vill säga provat och klassat mot en standard eller norm. Denna information finns på förpackningen.

Testet är utfört av vanlig laboratoriepersonal och inte av några professionella dyrkare.

Dyrkning med gem

Laboratoriet undersökte hur snabbt det går att dyrka upp hänglåsen med ett gem. Maxtiden var satt till tre minuter.

Dyrkning med stålpinne

En stålpinne fördes in i låsets öppning för att se om låset gick upp.

Vridning av bygel

Laboratoriet undersökte om det går att vrida upp låsets bygel med en skruvmejsel på 200 millimeter. Låset var monterat i en stålplatta med ring för att simulera ett skåp.

Vridning av låscylinder

Laboratoriet undersökte om det gick att vrida upp själva låscylindern med en skruvmejsel på 200 millimeter. Maxkraft: 7 Nm.

Slag med hammare

Låsen utsattes för slag med hammare. Var låset opåverkat efter fem slag upphörde testet.

Korrosion

Låsen utsattes för korrosion under 24 timmar. Därefter undersöktes låsens funktion samt om öppningskraften hade påverkats.

Kyla

Låsen utsattes för minus 20 grader. Därefter undersöktes låsens funktion samt om öppningskraften hade påverkats.

ANNONS