Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Simdynor 05

Ska du lära ditt barn simma i sommar? Då gäller det att välja rätt simdyna. Några är nämligen usla. Det visar ett laboratorietest.

Badring, armring eller simdyna? Det är inte lätt att välja när det är dags för barnet att lära sig simma.
Men ett bra val kan vara det som gör att simdynan är överflödig i slutet av sommaren.
Testföretaget Consumer Content har för Göteborgs-Postens räkning testat nio olika flythjälpmedel.
Skillnaderna är mycket stora.
-Några håller inte alls måttet, utan får betraktas som rena leksaker, säger Arvid Påsche, vd på Thelma, testlaboratoriet Thelma i Trondheim som utförde testet.
Flera produkter fick bra betyg i undersökningen, där den tyngsta delen var ett test på en testdocka, stor som en treåring.
Klara vinnare blev ett par enkla armringar från Aqua Fun och testets dyraste produkt Swimpys simdyna. Båda lämpar sig för barn som inte kan simma alls eller bara lite grann.
Något maxbetyg blev det inte.
Varför blev det inget toppbetyg?
-Det finns alltid en liten risk att en armring lossnar. Gör den det blir det problem, säger Arvid Påsche.
En av storsäljarna runt badstränderna är den klassiska badringen. Med roliga figurer och fina färger är det ofta den som barnet vill ha om det själv får välja. Men här gäller det att stå emot som förälder.

Bottenbetyg för badring
De två badringarna i testet, Zoggs och Disney, fick båda bottenbetyg. Kritiken var omfattande. Dels ger ringarna fel simställning, dels ger de ingen stadga. Samma förödande omdömen fick också simbältet Ponton.
-Nalle Puh-ringen var visserligen enkel att ta på. Men eftersom det var en öppning där bak var den lika lätt att ramla ur. En vanlig badring är inget att ha när man ska lära sig simma. Det är en ren leksak, säger Arvid Påsche.

Säkrare med flera luftkamrar
För den som väljer uppblåsbara flythjälpmedel är det två saker som är extra viktiga, menar Arvid Påsche. Passform och antalet flytelement. En armring med tre separata luftkamrar är betydligt säkrare än den som bara har en.
På många simskolor används Rollo simdyna, två behållare i hårdplast som sitter ihop med ett band också det i hårdplast. Slutbetyget blev en trea, med en kraftig markering att den lämpar sig bäst för barn som precis är på gång att börja simma. Rollo är alltså inget för den vattenovane treåringen.
Precis som med barnets första steg eller första tramptag på cykeln utan stödhjul är det en del föräldrar som jämför åldrar när barnet kan simma. Ibland leder det till onödig stress. Det viktigaste är inte om barnet kan simma när det är fyra eller sju år.
-Man får absolut inte ge barn vattenångest. Bästa sättet att hindra det är att ge dem tidig vattenvana. Gör man det är det möjligt att börja träna simning när barnet är 34 år, säger Arvid Påsche.
Även om tiotusentals barn kommer att lära sig att simma i sommar så finns det många som inte kan simma. Enligt Skolverkets senaste statistik kan fem procent av femteklassarna inte simma.
Skolverket använder sig av Svenska Livräddningssällskapet definition:
En simkunnig ska kunna falla i vattnet och få vatten över huvudet och sedan kunna simma 200 meter bröstsim och sedan 50 meter ryggsim.
Skolverket arbetar på att höja simkunnigheten med hopp om att färre svenska barn ska drunkna. Under 2000-talet har dödssiffran legat runt 15 barn om året.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.