Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Konsumenten utgick från att vinteruppläggningsplatsen skulle kunna hyras ut till någon annan båtägare (arkivbild). Bild: Hasse Holmberg / TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sen avbokning av båtplats ska betalas

Anmälaren ville slippa betala för sin vinteruppläggningsplats för båten i Fiskebäck, trots att det inte rådde något tvivel om att hon varit för sent ute med sin "avbokning". Dessutom begärde hon att villkoren ändras.

Kvinnan i Askim har sedan tio år båtuppläggningsplats för vinterförvaring i Fiskebäck via Grefab, Göteborgsregionens Fritidshamnar AB. Eftersom hon i vintras inte skulle nyttja platsen "avbokades" den i mitten av september. I sin anmälan till Allmänna reklamationsnämnden påpekar hon att sista dag för detta var den 15 september till och med 2012.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men sedan dess ska ansökan om "vilande vinteravtal" ske senast den 1 juni, påpekar Grefab i sitt svar till nämnden.

Bolaget krävde därför fullt pris, 9 095 kronor, varav hon har betalat 600 kronor. I sin anmälan har hon begärt att få slippa betala resterande 8 495 kronor, eftersom hon anser att såvitt hon "kan bedöma täcker det beloppet eventuella kostnader bolaget haft på grund av avbokningen".

Konsumenten skriver att hon utgick från att platsen skulle kunna hyras ut till någon annan båtägare, "eftersom det varit kö till platserna i 15 år".

Dessutom anser anmälaren att avtalsuppdateringen från 2012 skett på bolagets villkor och syftet "verkar ha varit att stärka bolagets ställning gentemot konsumenterna". Fullt pris vid sen avbokning är oskäligt, anser hon.

Grefab har motsatt sig kundens krav på betalningsbefrielse, eftersom hon har ansökt om vilande vinteravtal långt efter sista ansökningsdagen. Bolaget meddelade henne att den ändå skulle godkännas om det fann en annan kund till platsen. "Det fanns dock ingen efterfrågan på vinterplatser."

Allmänna reklamationsnämnden har avslagit konsumentens begäran om betalningsbefrielse, eftersom hon varit för sent ute. Villkoren är tydliga i de delar som tvisten gäller och tidsfristen är inte oskälig. Övriga krav är inte skäl för jämkning av avtalet, anser nämnden, som heller inte kan ändra villkoren.

LÄS MER: När båten var lagad var sommaren slut

LÄS MER: Krävde gratis reparation när mobilen blev svart

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.