Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Priset på skorna är lågt men det är något konstigt med affären. Den har inget namn. Adressen är konstig. Villkoren är konstiga. Handla inte i en sådan butik.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Se upp för falska nätbutiker

Du är ute efter just de där skorna. Du söker på nätet. Plötsligt hittar du dem, i rätt storlek och till bra pris. Bara att slå till, eller? Nej, stopp. Kolla först att du är i en riktig affär. Det vimlar av falska webbshoppar, gjorda bara för att lura dig.

Jag får onda aningar direkt när jag kommer in i butiken. Det är något konstigt. Affären har inget namn. Köpknapparna är lite suddiga. Skorna ser ut som de ska, men är det inte underligt att det finns en stor rubrik för golfskor men ingen för löparskor? Och att alla skor har nedsatta priser, med örena utsatta?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Adressen är också mystisk. Jag söker på den och ser att den tillhört en liten skola med Waldorfpedagogik som kanske bytt namn eller slagits ihop med någon annan skola. Webbadressen har den uppenbarligen inte kvar.

Ingen fysisk adress

Det finns inget namn på skoföretaget, ingen fysisk adress, inga namn att kontakta, inga telefonnummer, ingen chatt. När jag fyller i kontaktformuläret och skickar en fråga får jag ingen bekräftelse till min e-post.

Leveransvillkoren är konstiga. Det står att de levererar med budfirmor, men att man ska kontakta sitt lokala postkontor om paketet inte kommer.

I betalningsrutan finns bilder på olika kreditkort och också märken som säger att det är en säker e-handel. Men även de bilderna är suddiga, och när jag klickar på ”Click to validate” händer inget.

Jag söker på bilden på startsidan och finner flera andra liknande skoaffärer i olika länder med samma bild, också de med underliga adresser.

Kolla upp affären innan

Jag tror inte att den som försöker handla här får några skor. Syftet är kanske att knycka folks kreditkortsnummer.

Det finns andra falska affärer som har både kontaktuppgifter, företagsnamn och kundtjänst och som faktiskt skickar varor. Men du får inte märkesvaran du beställt utan en dåligt gjord kopia.

Innan du handlar från en okänd butik på webben – kolla att det är en seriös affär. Ring deras kundtjänst och fråga något om varan. Sök på affärens namn och se vad du får upp. Får du en blandning av varningar och mycket positiva omdömen är det ett tecken på att det är bedrägeri och att de positiva omdömena är gjorda av bedragarna själva.

Om du kommer på efteråt att affären du nyss handlade från nog är skum – spärra ditt kort och ring din bank eller din kortutgivare och be dem stoppa utbetalningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.