Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saknad servicebok bör ge prisavdrag

Trots löfte om servicebok fick kunden ingen sådan vid köpet utan först efter ett år. Allmänna reklamationsnämnden rekommenderar därför ett visst prisavdrag.
Bilens ursprungliga servicebok gick inte att få, och först ett år efter köpet fick kunden en återskapad variant av denna till sin begagnade bil. Hon anmälde därför köpet till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, och begärde ett prisavdrag på 10 000 kronor från säljaren Toveks Bil AB i Kinna.
ARN rekommenderar bilföretaget att betala 2 000 kronor till sin kund.
Enligt säljaren skulle det finnas servicebok. Bilfirman bestrider dock yrkandet och säger att det aldrig funnits något löfte om att den skulle vara komplett. När den föregående ägaren inte levererade serviceboken tog firman fram en ny och kompletterade den med historik över gjorda servicetillfällen.
Eftersom det tog ett år att få fram den nya serviceboken anser ARN att firman inte förmått leverera den inom skälig tid. Kunden är därför berättigad till ett prisavdrag.
ARN kommenterar detta med att det är väl känt att en bil som saknar eller har en ofullständigt ifylld servicebok betingar ett lägre värde.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.