Såg - el 07

ANNONS
|

Fler och fler använder elektriska motorsågar, så kallade kedjesågar, inte minst för att såga ved, grenar eller i samband med ombyggnad av villan eller sommarstugan.

Testfakta har på GP:s uppdrag låtit Svensk Maskinprovning (SMP) testa sju vanliga modeller.

-Sågarna från Coltech, Stiga och Partner är mest lämpade för hobbyanvändning, medan övriga i testet ofta används mer yrkesmässigt av till exempel hantverkare. För att testa sågarna har vi använt gängse standardmetoder i branschen, säger Stefan Frisk som är enhetschef vid SMP:s provningslaboratorium i Umeå som är specialiserat på säkerhetsprovningar av motor- och röjsågar.

Sågarna har testats i åtta olika delmoment. Resultaten har betygsatts av Testfakta enligt skalan 1-5.

ANNONS

Bäst betyg fick Husqvarna medan Partner hamnade sist.

-När man släpper sågarnas så kallade pådrag stannar samtliga inom en sekund, utom Partners som stannar först efter två sekunder, säger Stefan Frisk.

Enligt Francesco Franzé, kategoriansvarig vid Husqvarna som äger Partner, saknar den längre tiden betydelse.

-Vår såg har en centrifugalkoppling som ökar säkerheten på sågen genom att koppla loss kedjan från drivningen vid en bromsning. Detta är en unik lösning som uppgraderar sågen till att motsvara en bensindriven såg.

Enligt Stefan Frisk ger dock inte Partners centrifugalkoppling fullgott skydd.

-Det finns tillräckligt med energi kvar i kedjan efter att centrifugalkopplingen satts in för att man ska kunna skada sig. Det visar våra tester.

Stiga och Partner sämst

Den så kallade kedjebromsen är en obligatorisk säkerhetsanordning som skall stoppa sågkedjan om sågsvärdet kastas upp mot användaren efter att till exempel har stött emot något olämpligt.

-Det är ett mycket viktigt skydd. Tyvärr finns det inget standardkrav för elektriska sågar som anger vid vilken belastning bromsen ska slå till. På bensindrivna sågar ska kedjebromsen kunna utlösas av en kraft i intervallet 20 till 60 Newton, säger Stefan Frisk.

-Det är viktigt att kedjebromsen inte utlöses för sent, men den får heller inte utlösas för tidigt. Gör den det är risken stor att användaren till slut tröttnar och blockerar bromsfunktionen.

ANNONS

Tre av de testade sågarna ligger utanför intervallet 20 till 60 Newton (N). Jonsereds kedjebroms utlöses först vid 64 N medan Stihls och Boschs slår till redan vid 15 N .

Klart bäst kapförmåga av de testade sågarna har Husqvarnas medan sågarna från Stiga och Partner var sämst.

-Kapförmågan visar hur väl tillverkaren lycktas hitta en bra kombination av motoreffekt, svärdslängd och kedjetyp . Det räcker alltså inte med hög motorstyrka för att få bra kapförmåga, säger Stefan Frisk.

Hugg och kast

För att sågen ska vara lätt att använda bör den inte väga för mycket.

-Det är stor skillnad i vikt mellan de testade sågarna. Coltechs såg väger mest, 5,8 kilo, medan Stihl väger minst, 4,2 kilo. Det är viktig skillnad som känns i slutet av ett längre arbetspass med veden.

-För den som arbetar i trånga och otympliga miljöer är det extra viktigt att sågen inte väger för mycket och har kompakt format.

För att sågen ska vara användarvänlig bör den, enligt Stefan Frisk, också vara väl balanserad och ha ett ordentligt avstånd mellan främre och bakre handtag.

-Avståndet är viktigt för att kunna parera ryck och kast på ett bra sätt. Ju större avstånd, desto stadigare håller du sågen. Enligt standarden för den här typen av sågar ska det vara minst 225 millimeter mellan bakre och främre handtag. Partner ligger strax under gränsen, vilket inte är bra.

ANNONS

*Vilken såg bör man köpa?

-Det beror helt och hållet på vad du ska ha den till. För den som sågar ved någon gång då och då räcker det förmodligen med en lite billigare hobbymaskin. Den som använder sågen oftare och mer professionellt behöver en bättre.

Testet omfattar följand moment:

Betygsättning

ANNONS