Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Så väljer du rätt storlek på din behå

Hitta rätt behå är inte alltid lätt. Många tänker inte på att kroppen förändras. – En kvinna byter behåstorlek elva gånger i genomsnitt under en livstid, säger experten Lena Svensson.

Det detaljrika och intima klädesplagget sitter på nästan varje kvinnas kropp. Ändå har fortfarande sju av tio kvinnor fel behåstorlek. Det märker Lena Svensson, som äger underklädesbutiken Korsetten i Göteborg, av dagligen. Det vanligaste storleksfelet är att kvinnor har för stor omkrets och för liten kupa.
– Många vill ha behån löst runt om, men då ger den ingen funktion. Förr skämtade man hjärtligt och sa" är det en behå du ska ha eller är det ett förkläde med fickor?", säger hon.
Behån ska bäras upp av tyget runt om kroppen, inte av axelbanden. Om behån sitter för löst runtom upplever många att den är obekväm och rör sig mycket.
Lena Svensson började arbeta på Korsetten 1988. Då var utbudet betydligt skralare än i dag.
– Då var D-kupa det största vi hade. I dag lägger alla tillverkare till fler och fler storlekar uppåt. Upp till K är inget ovanligt. Jag tror att det är en kombination av att kvinnors byst har vuxit generellt och det finns en annan medvetenhet om hur behån verkligen ska sitta, säger Lena Svensson.

Och storleken på personer ändras. Elva gånger i genomsnitt för varje kvinna om man ska vara mer precis. Exempel på detta kan vara när en kvinna får barn, går upp och ner i vikt, blir sjuk eller går in i klimakteriet. Det är olika faser i livet.
Det kan vara jobbigt när självbilden ändras, enligt Lena Tell som också jobbar i butiken.
– Om man är van vid en D-kupa och kommer upp i F kan det känns som om det låter jättestort. Det kan vara känsligt, säger hon.
Men det viktigaste är inte siffran, utan att vara snäll mot rygg och axlar. Ett tips är att fråga personalen i butiken där du handlar för bästa vägledning. Exempelvis kan en 75C ha ungefär samma kupstorlek som en 80B.

En behå är ett hantverk som kan kosta många hundralappar. Det är upp till konsumenten att avgöra om den vill köpa en dyrare variant. Enligt Lena Svensson testas nya behåmodeller från seriösa leverantörer av 50 till 100 kvinnor i ungefär ett år innan de kommer ut på marknaden.
En annan nöt att knäcka kan vara vilken variant du bör ha. Lena Svensson tycker att en bh utan vaddering är underskattad.
– En vadderad bh är lite mer som ett lock. Å andra sidan finns det många tunna, fina vadderingar i dag och de är lättare att få att passa för det är inte så många delar som ska sammanfogas. Vi som jobbar här tycker att bh utan vadderingar är snygga för att de lyfter och tar hand om brösten mer. Men många vill inte att bröstvårtorna ska synas och det är lätt att känna sig naken. Det beror på vad man är van vid, säger hon.
Om du ska köpa en behå för att ha under ett speciellt plagg är ett tips att ta med dig plagget till affären. Vill du ta hem och prova så ta noga reda på hur lång bytesrätt du har och vad som gäller för återlämnande av behån.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.