Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag får träning som är utformad speciellt för mina behov. Det är inte samma sak om man går på gruppträning", säger Yukimi Nagano när hon instrueras av PT:n Björn Månsson på Fysiken på Lindholmen. Foto: Anna von Brömssen.

Så stora är skillnaderna i pris för PT

Vill du lyckas bättre på gymmet kan du ta hjälp av en personlig tränare. Men var noga med att läsa igenom avtalet innan du köper tjänsten.

En personlig tränare, PT, tar fram övningar och går bredvid dig för att instruera och peppa på gymmet. Att ta hjälp av en PT ansågs vara lyxkonsumtion för några år sedan. I dag finns tjänsten på i princip varje gym. 

– Det har ökat successivt de senaste åren framförallt. Det är lätt att köpa ett par nya gympaskor men svårare att upprätthålla livsstilen. Dessutom har PT-utbildningarna blivit bättre. Tränaren har bättre koll på kroppen och muskulaturen och även kost och hälsa i allmänhet, säger Gustav Wiel-Berggren, branschansvarig på organisationen Friskvårdsföretagen Almega.

Lätt att tusenlapparna glider iväg

Björn Månsson är gym- och PT-koordinator på Fysiken i Göteborg och säger att personlig träning är till för alla som vill må bättre. Oftast diskuteras målen för kunden vid en första konsultation. Konsultationen är ibland gratis, men att ta hjälp av PT kostar en slant. Förklaringen lyder att tjänsten är kunskapsintensiv och tränarna ofta har gått långa utbildningar. Ska du gå på regelbundna träffar glider tusenlapparna lätt iväg.

– Man måste ha bestämt sig själv. Vad än man investerar sina pengar i så ska man ha bestämt sig, säger Björn Månsson.

Vi har sammanställt en jämförelse med flertalet av Göteborgs stora gymkedjor. Priserna gäller för dig som vill ha individuell hjälp av en PT. Och prisskillnaderna är stora. Billigast i vår jämförelse är 650 kronor, vilket GymPro, Viscus och Hela Hälsan erbjuder för icke medlemmar. Vissa av företagen och organisationerna har tre tillfällen som lägsta köp och då är gymanläggningar som är knutna till Göteborgs stad mest prisvärda. Göteborgs stad är även billigast vid köp av tio tillfällen, prislappen för icke medlemmar är 4 595 kronor.

Svårt för kunden

Många gym erbjuder även PT-duo och PT för mindre grupper, vilket har lägre pris. Enligt Björn Månsson kan gruppträningen vara en fördel eftersom deltagarna kan peppa varandra.

Men det finns fallgropar vid köp av tjänsten. Konsumentskyddet är svagt det är upp till kunden att bevisa om ett avtal har brutits.

– Det är lite oklart så man bör vara försiktig. Det kan vara svårt att få bevisa att man har rätt, säger Mathias Gunnarsson på Konsument Göteborg.

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, har tagit beslut i totalt fem fall gällande personlig träning. I tre av fallen har gymmen eller tränarna rekommenderats att betala tillbaka pengarna till kunderna, vilket är en hög procentandel. I besluten har nämnden utgått från konsumenttjänstlagen och tagit ställning till om avtalet brutits.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.