Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det kan skilja över tusen kronor på en resa mellan Göteborg och Stockholm, beroende på när du bokar och vilket färdmedel du väljer. Bild: Ulf Börjesson / Stefan Berg / Flixbuss
Det kan skilja över tusen kronor på en resa mellan Göteborg och Stockholm, beroende på när du bokar och vilket färdmedel du väljer. Bild: Ulf Börjesson / Stefan Berg / Flixbuss

Så sparar du tusenlappar på resan mellan Stockholm och Göteborg

Flyg, tåg eller buss – vilket färdmedel är egentligen bäst när du ska ta dig till Stockholm? Och när ska man boka för att få det lägsta priset? En ny undersökning visar hur du tar dig mellan storstäderna billigast och med minst förseningar.

Välj tåget och boka dagsresan till Stockholm i god tid – då kan du komma undan med mindre än en femtedel av vad det kostar att boka flyg och flygbuss med bara en veckas varsel. Det visar en ny prisundersökning för resor mellan Göteborg och Stockholm som Göteborg Konsument har tagit fram.

– Buss är billigast, men det funkar inte alltid av tidsskäl. Men även tåget är mycket billigare än flyget, speciellt om man lägger på kostnaderna för att ta sig till och från flygplatsen, säger Louise Ek, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg.

Louise Ek är inte förvånad över att tåg- och bussresor är billigare, men hon trodde inte att prisskillnaderna skulle vara så stora som de är. Bild: Anna von Brömssen
Louise Ek är inte förvånad över att tåg- och bussresor är billigare, men hon trodde inte att prisskillnaderna skulle vara så stora som de är. Bild: Anna von Brömssen

Flyg är inte punktligare än tåg

I undersökningen har man tittat på resor mellan Stockholm och Göteborg över dagen med tåg och flyg. Dessutom har man jämfört resor över helgen med buss, tåg och flyg. Det genomsnittliga priset för flygresor är dyrare oavsett hur långt i förväg resan bokas.

Enligt Louise Ek är priset avgörande för många konsumenter både när det gäller köp av varor och tjänster. Men inom resebranschen ser hon att det börjar förändras.

– Det sker ett skifte där andra faktorer, framför allt miljöaspekten, blir allt viktigare, säger Louise Ek.

LÄS MER: Svenskarna redo byta resmål för klimatet

Bland dem som väljer flyget lyfts ofta argumentet att det är billigare och smidigare. Men faktum är att tåget är inte bara billigare, utan också punktligare än flyget. Omkring 80 procent av tågen mellan de båda städerna kommer i tid, jämfört med ungefär 65 procent av flygen.

"Flyget är aldrig billigast"

Det kan vara svårt att få en överblick över de alternativ som finns när man ska boka en resa. Enligt Louise Ek kan prissättningen verka ologisk för konsumenten, men det finns några knep som kan hjälpa till att hålla kostnaderna nere.

– Generellt kan man säga att man ska boka i god tid och titta på välja transportmedel med omsorg. Ska man göra en helgresa kan man också komma undan mycket billigare om man är flexibel med vilken helg man ska åka, säger hon.

Är det aldrig billigare att flyga?

– Om man bokar väldigt tidigt närmar sig priserna varandra men nej, flyget är aldrig det billigaste alternativet för de resor vi har tittat på, säger Louise Ek.

LÄS MER: Från Göteborg till Paris och London på 16 timmar med nattåg

Dagsresa mellan Göteborg och Stockholm

Bussresor är inte inkluderade eftersom det tar för lång tid för att det ska vara rimligt att åka över dagen. Siffrorna som anges är de genomsnittliga priserna för en resa tur- och retur.

Bokas en vecka i förväg

Tåg: 978 kronor

Flyg: 1 784 kronor

Flyg inkl. flygbuss: 2 180 kronor

Bokas en månad i förväg

Tåg: 600 kronor

Flyg: 1 093 kronor

Flyg inkl. flygbuss: 1 489 kronor

Bokas tre månader i förväg

Tåg: 417 kronor

Flyg: 901 kronor

Flyg inkl. flygbuss: 1 297 kronor

Källa: Konsument Göteborg

Helgresa mellan Göteborg och Stockholm

Siffrorna som anges är de genomsnittliga priserna för en resa tur- och retur.

Bokas en vecka i förväg

Buss: 543 kronor

Tåg: 1 272 kronor

Flyg: 1 710 kronor

Flyg inkl. flygbuss: 2 106 kronor

Bokas en månad i förväg

Buss: 472 kronor

Tåg: 738 kronor

Flyg: 1 412 kronor

Flyg inkl. flygbuss: 1 808 kronor

Bokas tre månader i förväg

Buss: 438 kronor

Tåg: 506 kronor

Flyg: 1 352 kronor

Flyg inkl. flygbuss: 1 748 kronor

Källa: Konsument Göteborg

LÄS MER: Flygskam straffar inrikesflyget på Landvetter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.