Så sorterar du dina sopor smart

När sopsorteringen ger dig gråa hår och sölar ner hela hemmet kan det vara lätt att ge upp. Men misströsta inte. Här kommer nio tips på hur du sopsorterar på ett smart sätt.

ANNONS
|

Allt mer av våra sopor sorteras och återvinns och det är faktiskt ett lagbrott att inte sortera sina sopor. I många kommuner kan de boende välja att sortera ut sitt matavfall i en separat tunna i stället för att slänga allt blandat och kan på så sätt få ner sopkostnaderna en hel del. Dessutom finns det återvinningsstationer, där allt från kartonger till papper kan lämnas. Att sortera sopor och annat avfall är ett sätt att värna vår miljö och minska energiåtgången. Förpackningar som slängs i naturen riskerar att skada både människor och djur och tar dessutom lång tid att bryta ner på naturlig väg. Glas tar till exempel ungefär 1 miljon år att bryta ner, plast "bara" 450 år. En aluminiumburk som slängs vind för våg tar mellan 200 och 500 år för naturen att bli av med på egen hand. Man kan också roa sig med att fundera på hur mycket energi som sparas när man återvinner. Enligt www.sopor.nu kan du till exempel koka 38 koppar kaffe på din dagstidning och en återvunnen aluminiumburk räcker till ungefär ett dygns datordrift. Många avstår från att sopsortera eftersom det kan upplevas som bökigt, söligt och platskrävande. Här kommer nio tips som hjälper dig att sortera på ett smartare sätt. 1. Packa mindre pappersförpackningar i större, så tar de mindre plats. En vanlig mjölkförpackning rymmer ungefär fem stycken ihopvikta. Om en förpackning består av fler än ett material skall de sorteras var och en för sig om det går (till exempel plastkorkar på mjölkkartonger). Om det inte går att dela skall förpackningen sorteras efter det material som dominerar viktmässigt. 2. Skölj ur matförpackningar direkt och låt dem dropptorka, så kan du ha dem liggande länge utan att det luktar eller sölar. 3. Låt matavfallet rinna av ordentligt innan du lägger det i kompostpåsen. På så sätt minskar du både lukt och söl. 4. Gör en egen batteribehållare av en gammal glassburk eller liknande, så slipper du ha lösa, gamla, batterier liggande. Enkelt att plocka med när det är dags för ett besök på återvinningscentralen. 5. Ta bort både lock och botten på konservburkarna, så är det lätt att platta ut dem och spara plats. 6 Samla tidningar och annat papper i papperskassar, så kan du tömma allt i samma behållare vid återvinningscentralen och slänga papperskassen i behållaren för pappersförpackningar. Häftklamrar, spiraler och liknande behöver inte tas bort, eftersom de sorteras bort med hjälp av magneter vid återvinningen. 7. Samla allt metallavfall som inte är förpackningar i en burk för sig och ta med när du åker till återvinningscentralen. Precis som med den egna batteriholken är det ett enkelt sätt att samla ihop och bära med sig. 8. För att underlätta sorteringen för hela familjen kan du märka upp behållarna tydligt med vad som skall finnas i dem.

ANNONS

9. Satsa på snygga behållare för lite större saker, till exempel PET-flaskor. Med en snygg korg eller låda görs återvinningen enkelt till en inredningsdetalj och påminner dessutom hela tiden om att sortera.

På www.sopor.nu finns ytterligare tips om hur du sorterar på ett smart sätt.

Fakta: Här kan du lämna Återvinningscentral: Drivs av kommunen. Här kan du lämna mycket av det som inte går att slänga i de vanliga hushållssoporna. Du kan till exempel lämna möbler, jord, betong, metallskrot och farligt avfall som färg och kemikalier. Du kan inte lämna däck, mediciner, gasoltuber eller fyrverkeripjäser. Detta kan lämnas till återförsäljaren. Återvinningsstation: Här kan du lämna förpackningar och tidningar. Exakt vilken typ av förpackning som kan lämnas varierar. På http://www.ftiab.se kan du se exakt vad som gäller för varje station. Miljöstation: Tar emot de flesta sorter av farligt avfall, till exempel färg, lack och kemikalier. Tar inte emot elavfall. I många kommuner finns det särskilda bilar som regelbundet samlar in farligt avfall.

ANNONS