Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Så slapp hon trassla med nätet

Ann Bohlin i Lilla Edet är en av flera som har använt sig av det så kallade rit-avdraget. Nu växer en ny marknad för enklare it- och teknikrelaterade tjänster fram.

Rit-avdraget är numera del av rut-avdraget, skattereduktion för hushållsnära tjänster.
Ann Bohlin upptäckte rit-avdraget efter att hon hämtat ut en stor låda från en internetleverantör med allt som skulle installeras till hennes nyindragna fibernät i huset. 
– När jag öppnade den kände jag att jag inte visste hur jag skulle göra. Då googlade jag och fick upp ett företag som jag ringde. Jag fick prata med en jättetrevlig man som sa att det fanns några personer i närheten som skulle kunna hjälpa mig, säger hon.
Förmedlingsfirman lade ut uppdraget på en av sina konsulenter. Någon dag senare ringdes hon upp av personen som kunde hjälpa henne att lösa it-bekymren.
– Han skötte allting. Han installerade tv och dator till fibernätet. Han förklarade för mig vad han gjorde och höll kontakten med leverantören när det blev bekymmer. Sedan förklarade han allt med fjärrkontrollerna – det är ju en hel vetenskap i sig, säger hon.

Rut-tjänsterna ökade i januari med 29 procent jämfört med samma månad i fjol. 
Rit-avdraget, som det populärt kommit att kallas, tillkom som komplettering tillsammans med trädgårdstjänster och flyttjänster i augusti 2016 i rut-tjänsterna. 
I januari 2017 tillkom även vitvaror.

I korthet får avdrag medges med 50 procent av beloppet av arbetskostnader. 
I just rit-avdraget innefattas tjänstehjälp för exempelvis installation, reparation och underhåll för datorer, läsplattor, tv-apparater, smarta telefoner, modem och skrivare.
– Ökningen beror dels på kompletteringarna, dels för att det har ökat generellt. Vi ser också en ökad acceptans från både säljare och köpare av rut, säger Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Det är svårt att klargöra exakt vilka delar i rut-avdraget som ökar eftersom de olika kategorierna inte syns i statistiken från Skatteverket, vilket beror på att avdraget ska kunna göras så enkelt som möjligt för företagen.
Cajsa Toresten vill understryka att rit-tjänsten måste utföras i hemmet – inte på jobbet eller på distans via exempelvis Skype eller telefon.
– It-tjänster ligger i tiden. Det kommer nästan en ny marknad av enklare teknikfrågor, säger hon.
Ann Bohlin hör till en av målgrupperna som på förhand spåddes vara intresserad av rit-avdraget.

Enligt en demoskopundersökning, gjord på uppdrag av It- och telekomföretagen, har två av tre användare drabbas någon gång av datorrelaterade problem hemma. 
Dessa problem är störst bland kvinnor och personer över 65 år. 
Konsulten var hemma hos Ann Bohlin i två timmar och prislappen landade på 500 kronor efter avdraget. 
Att ta hjälp av en förmedlare, som Ann Bohlin gjorde, beskrivs som det enklaste sättet att hitta ett rit-företag i närheten, enligt tidskriften PC för alla. 

Efter installationen skrev hon ett mejl till sina väninnor att de inte längre behövde bekymra sig för it-besvär i vardagen. 
– Jag vet att många tänker som jag. När jag var yngre ville jag lära mig allt, men nu lever jag mer efter mottot "var och en gör vad de är bäst på", säger Ann Bohlin. 
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.