Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så skyddar du din inkomst

Många löntagare slår i a-kassans tak och riskerar stora inkomstförluster vid uppsägning. Privata inkomstförsäkringar kan vara ett bra skydd. Men välj rätt - det finns tusenlappar att spara om året.
A-kassans lönetak är 18 700 kronor och har inte höjts sedan 2002. Mycket har hänt med lönerna sedan dess. I dag riskerar många anställda stora inkomstförluster om de skulle bli uppsagda. För en typisk göteborgsk löntagare (skattetabell 33 kolumn 1) kan a-kassan aldrig ge mer än 11 694 kronor i månaden efter skatt.

Trots att debatten om a-kassans tak har gått varm har dagspenningen inte höjts. Det har tvingat både fackföreningar och privatpersoner att bekanta sig med en relativt ny form av försäkring - inkomstförsäkringen.
- Vi får många frågor om det här och de har vuxit i antal. Det är en följd av lågkonjunkturen och alla varsel, säger Marcus Lindenius på Konsumenternas försäkringsbyrå.
För löntagare som tjänar mer än 18 700 i månaden kan tilläggsförsäkringar eller fristående inkomstförsäkringar vara ett bra alternativ för att skydda sin inkomst maximalt.

I dag har flera av fackförbunden tecknat inkomstförsäkringar för sina medlemmar. Vid uppsägning garanteras medlemmen 80 procent av sin faktiska lön i ett visst antal dagar (mellan 80 och 200 dagar är vanligt).
- Kan man få en inkomstförsäkring via facket så är det ofta förmånligt. De har stora upphandlingar till alla medlemmar, säger Erik Lif, informationschef hos försäkringsförmedlaren Insplanet.
Nöjer man sig inte med det antalet dagar som erbjuds via sitt fackförbunds försäkring kan man teckna en privat tilläggsförsäkring som täcker upp till och med a-kassans maxgräns, 300 dagar.

Men alla fackförbund, däribland det hårt varseldrabbade IF Metall, erbjuder inte sina medlemmar inkomstförsäkringar. Då blir det upp till varje anställd att se om sitt hus. Tre svenska bolag erbjuder privata, fristående inkomstförsäkringar: Accept, E.N. Försäkring och Solid.
- Som privatperson är det viktigt att ta reda på vad man har, för att sedan titta på vad man vill ha. Därefter kan man ta in prisjämförelser, säger Erik Lif.
Bistra tider gör att många löntagare har fått upp ögonen för problemet först de senaste månaderna. Men man kan inte försäkra ett hus som brinner, som Erik Lif uttrycker det, och han får medhåll:
- Det gäller att vara observant. En del börjar inse det nu först när det börjar osa varsel, säger Marcus Lindenius på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Förutom att varsel alltså inte får föreligga så finns det kvalifikationstider att ta hänsyn till. Det är den tid kunden måste ha haft försäkringen för att ersättningen ska betalas ut. Försäkringsbolagens krav är normalt tolv månader.
- Standardrådet är att noga informera sig om vilka villkor som gäller, säger Marcus Lindenius.

Den jämförelse GP Konsument låtit försäkringsförmedlaren Insplanet ta fram visar tydligt att privata inkomstförsäkringar dock inte är lika attraktivt för alla löntagare.
Även de som tjänar över a-kassans lönetak bör fundera över var rimlighetens gräns går. Sjuksköterskan i jämförelsen, som är fackligt skyddad i 200 dagar, får till exempel betala 47 kronor i månaden för att säkra knappt 400 kronor extra i månaden de sista 100 dagarna.
- I princip är det ett alternativ för alla som tjänar över 18 700 kronor, men i praktiken måste man nog över 20 000 kronor i månadslön i alla fall, säger Erik Lif.

Jämförelsen visar också att det finns mycket pengar att spara för dem som jämför prisuppgifter från alla de tre försäkringsbolagen. Företagen bedömer premiegrundande faktorer olika. Det som är förmånligt för någon kan vara onödigt dyrt för en annan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.