Så ska granen väljas och skötas hemma

När granen kommit in i stugvärmen, då är det ofrånkomligen julstämning hemma.
– Jag är en riktig grannörd och älskar julen, säger Inger Östling som tagit sig bara några kvarter hemifrån för att köpa gran av Redbergskyrkans ungdomsförening.

ANNONS
|

Liksom julskinkan på buffébordet är granen en av våra starkaste traditioner i juletid.

Det är mer eller mindre styrka i den traditionen.

För Inger Östling som växt upp på en lantgård, som hon sedan tog över tillsammans med sin man Bengt-Erik, måste det vara en ”happening” att välja gran. Inget som sker lättvindigt utan eftertanke.

– Jag sa till min pappa, att kan vi inte gå ut och hämta en gran, sedan kunde vi gå en mil. För det är ju inte bara att hämta, förklarar hon.

Sedan ska granen bäras hem. Det har också sin betydelse.

Men i år kommer det inte att bli så, för maken Bengt-Erik har ryggskott, vilket inte hindrar honom från att hjälpa till att packa in granen i nät med glatt humör.

ANNONS

Gemenskap med köparna är grejen

Klara Svensson som arbetar ideellt med kyrkans granförsäljning, precis som mamma Rangela Kolback, tycker att det är själva grejen här. Gemenskapen med granköparna.

– Alla kunderna är så hjälpsamma och det blir en väldigt trevlig stämning då, säger hon som är här som sällskap och hjälp till sin mamma.

Vinsten från försäljningen går till kyrkans ungdomsverksamhet och i år till ett samarbete i ett fotbollsprojekt. Daniel Sunnemar som är aktiv i föreningen är på plats som kund med sonen Nils för att köpa en gran.

– Tidigare år har vi alltid köpt den sista granen, så då har det blivit en ful. I år har vi tänkt köpa en liten finare.

Sonen Nils tycker att det är i underkant:

– Två granar tar vi, fyller han i.

Traditionerna ska följas

Inger Östling har nu fått ge med sig och granen ska köras i bil några kvarter från kyrkan och hem, fastän det bär emot. Granen ska direkt få rejält med vatten och vänja sig gradvis vid inomhustemperaturen.

Först kvällen före dopparedan ska granen pyntas.

– Man ska få längta lite till det. På julaftons morgon blir det sedan go-fika till levande ljus. Det är noga med det. Precis som att korna fick extra fint hö då, förklarar hon.

ANNONS

Benga Johansson från Grankungarna som står på Heden är också en tradition – sedan snart 30 år bara i hans regi, och innan var det en farbror som höll i försäljningen.

– Vi trivs bra här. Folk är sociala och stannar för att prata en stund.

Släkttraditionen att åka från Skåne till Göteborg för att sälja granar omfattar till och med nästa generation. Förra året var en brorson med och i år är sonen här.

– Vi säljer många granar den här helgen, men nästa helg blir det nog ännu fler, säger Benga Johansson och sågar ett snyggt snitt för att ge granen bästa möjlighet att ta upp vatten.
– Vi säljer många granar den här helgen, men nästa helg blir det nog ännu fler, säger Benga Johansson och sågar ett snyggt snitt för att ge granen bästa möjlighet att ta upp vatten. Bild: Jonas Lindstedt

– Och en av töserna är också med för att hjälpa till, och för att gå på Liseberg, säger Benga Johansson som har detta som en hobby i december. Annars arbetar han i sin tapetserarverkstad.

Bor i husvagn

De har centralt boende på Heden, en husvagn som står mitt i ”granskogen”. Granarna avverkas så sent som möjligt inför försäljning, för att vara färska. Här ligger en gran på drygt fem meter som är beställd till Katolska kyrkan och det finns flera rejält höga granar kvar, som passar takhöjden i våningarna i kvarteren runt omkring.

Hans bästa grantips är att vattna den hela tiden, se på trädet som en snittblomma och inte ställa det för nära en värmekälla. Dessutom ska man helst inte ta bort för mycket av barken för att anpassa stammen till granfoten. Särskilt inte på rödgran som är känsligare än kungsgran. Kungsgranen har ju dessutom kraftigare stam och behöver spetsas för att få plats.

ANNONS

– Och så är det viktigt att ha en granfot som har plats för mycket vatten. Men många verkar tycka att design är viktigare än funktion, säger han.

De flesta kunder är återkommande från år till år.

– Så de måste vara nöjda, konstaterar han som gärna bär hem till den som inte längre klarar av det.

Benga Johansson handlar granarna på rot och redan i år kunde effekterna av torkan under sommaren 2018 märkas.

– 90 procent av plantorna hade dött på den plantering där vi köper granarna, säger Benga Johansson.

Inga högre konsumentpriser ännu, enligt honom. Först om några år spås konsumenterna drabbas av ännu färre julgranar och då till ett högre pris.

Så vårdar du din gran – och slänger den rätt

Några klassiska knep för att granen inte ska barra direkt:

• Ta inte in granen inomhus för snabbt. Låt den vänja sig vid temperaturskillnaden i ett garage, förråd eller liknande, så blir inte chocken över inomhustemperaturen för stor.

• Granen måste ha vatten genast när den tas in. Fyll på så att den aldrig är utan vatten. Kolla ofta, särskilt i början.

• Såga (eller yxa) ett nytt snitt längst ner. Precis som med snittblommor så hjälper du granen att komma åt vattnet i julgransfoten.

När granen ska dansas ut på tjugondedag Knut, enligt traditionen, är det olagligt att dumpa den var som helst.

• Kanske vill du slöjda lite av träet?

• Släng annars på återvinningscentralen, i den särskilda containern för rent ris.

Källa: Naturskyddsföreningen, goteborg.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS