Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Så sätter du ny prislapp på varan med kort datum

Konsumenter hjälper butiker att minska matsvinnet genom att leta reda på varor med kort datum – och får i gengäld köpa dem med rabatt. Med en särskild skanning får du ett lägre pris, och hur mycket beror på när oxfilén eller mjölken går ut.
– Det är en del i vårt arbete med matsvinn och hållbarhet, säger Ica-handlaren Sofie Klingberg i Kungälv.

Redan i dag finns prissänkta varor i butikerna, oftast med utgångsdatum samma eller nästa dag. Är du van vid att köpa livsmedel med kort utgångsdatum och sänkt pris är steget inte så långt till att börja leta efter produkter med max tre dagar kvar före bäst före-datum eller kvar till sista förbrukningsdag.

Det är där det nya systemet kommer in med datumrabatt kopplat till ditt detektivarbete som konsument.

I butiker som lanserat systemet med en särskild datumrabatt används en skanner som ger varan en ny, grön prislapp. Värdet baseras på vad det är för typ av produkt och om den går ut samma dag eller om en, två eller tre dagar. På Ica Maxi i Kungälv får kunderna mellan 10 och 60 procents rabatt. Vi hittar vid vårt besök snabbt både filmjölk och korv som skulle fått sänkt pris.

Här räddar kunderna flest varor

– Enligt vår statistik har kunderna hittills räddat flest varor från mejeri och köttavdelningen, säger Sofie Klingberg som driver Ica Maxi i Kungälv.

Syftet med datumrabatten är att ge konsumenterna en impuls till att sluta gräva längst bak i hyllan, och istället välja datum utifrån när varan ska ätas.

– Ska man laga en gryta med grädde samma kväll gör det inget om den går ut samma dag. Och jag köper gärna vakuumförpackat kött som går ut samma dag eftersom det då mörats längre, säger Sofie Klingberg.

Så mycket mat slängs i världen

Enligt matsvinnsrapporten, Food Waste Index (FWI), från FN rör det sig om ungefär 931 miljoner ton mat som slängdes 2021 i världen. I den siffran ingår mat som slängdes i hemmen, affärerna, restaurangerna eller andra liknande sammanhang. Drygt hälften kommer från hushållen, eller nästan 570 miljoner ton.

Uppskattningar tyder på att åtta till tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från mat som producerats och inte konsumerats.

Deligate heter företaget som utarbetat datumrabatten som nu finns i 62 butiker i Sverige, efter att den lanserats i maj 2021. Dessutom har systemet exporterats till pilotbutiker i Danmark, Finland och Belgien.

Kungälvsbutiken är en av tre butiker i Göteborgsområdet som börjat med datumrabatten. De andra är också Ica-butiker: Ica Focus i Göteborg och Ica Maxi i Torslanda.

– Datumrabatten funkar bra, ett enkelt system, och är en del av det som gör att matsvinnet minskar, säger Ica-handlaren Karin Lundström på Ica Maxi i Torslanda.

Med den här modellen belönas den som handlar hållbart.

Idén till datumrabatten föddes när Deligates vd Adam Vikström fick höra från en Ica-handlare att det alltid kommer att finnas matsvinn i butikerna ”så länge som konsumenter väljer juicen med längst datum”.

– Den som handlar så tänker att han gör den bästa affären, men med den här modellen belönas i stället den som handlar hållbart, förklarar Adam Vikström.

Adam Vikström, vd på Deligate, som lanserat datumrabatten i matbutiker. Bild: Aurtun photo
Adam Vikström, vd på Deligate, som lanserat datumrabatten i matbutiker. Bild: Aurtun photo

Och, säger han, det finns nästan aldrig någon anledning till att välja varan längst bak i hyllan eftersom vi alltmer handlar dag för dag i dagligvaruhandeln.

– Det blir ofta något spontant till kvällens middag, säger han.

Den som storhandlar kan ju dessutom välja varor med olika utgångsdatum med lite planering utifrån vilken dag de ska ska ätas, om man tänker hållbart och vill hjälpa butiken att minska svinnet.

Kunden Nadja Flander har inte testat datumrabatten än. Bild: Nora Lorek
Kunden Nadja Flander har inte testat datumrabatten än. Bild: Nora Lorek

Tillbaka till Ica Maxi i Kungälv, där kunden Nadja Flander närmar sig skannern för datumrabatt.

– Jag brukar köpa varor märkta med kort datum eftersom de oftast ändå åker in i frysen, berättar hon.

Datumrabatten kände hon inte till och har därför aldrig använt den nya skannern för att få lägre pris på varor som hon letat upp själv.

– Nu ska jag hålla koll på det, för som mammaledig kan det finnas mycket pengar att spara, konstaterar Nadja Flander.

Datumrabatten ska engagera kunderna

Ica-handlaren Sofie Klingberg tror på datumrabatten för att engagera kunderna och påminner om att det är en god insats för miljön:

– Vi behöver lära och utbilda kunden i hur det fungerar när de räddar matsvinn genom att använda datumrabatten, säger hon.

Skanna varan med max tre dagar kvar på bäst före-datum eller sista förbrukningsdag och få en grön etikett med det nya, rabatterade priset. Bild: Deligate
Skanna varan med max tre dagar kvar på bäst före-datum eller sista förbrukningsdag och få en grön etikett med det nya, rabatterade priset. Bild: Deligate

De reaktioner hon mött är nyfikenhet, att man vill testa och att alla som använt datumrabatten är nöjda. Antalet ”räddade” varor har ökat successivt sedan modellen introducerades i butiken i augusti 2021.

– Det är ju bara en del i vårt arbete med hållbarhet och matsvinn.

Det arbetet handlar om allt från inköp av varor till varans placering i hyllan och hantering i butik. Butiken jobbar också sedan 2019 med Karma, där konsumenterna kan köpa varor som går ut samma dag till halva priset och hämta i en särskild kyl, samt skänker mat till Kontakten som är en lokal ideell organisation.

– Vi försöker att rädda så mycket vi kan, säger Sofie Klingberg.

”Kampanjer och matsvinn driver matsvinn”

Givetvis orsakar inte konsumenterna butikernas matsvinn.

– Det som driver matsvinn är kampanjer och extrapris, men också hur personalen plockar i hyllorna. Fyller de på varor framifrån – eller bakifrån som de flesta gör? Självklart jobbar butikerna internt med matsvinnet, skruvar på beställningsvolymerna och planerar sina kampanjer försiktigt, säger Adam Vikström på Deligate.

Däremot kan hushållens svinn hemma påverkas av att man bara handlar det som går åt, och inte fyller kyl och frys med alltför mycket. I sådana fall kan det vara svårt att hålla koll på det som är på väg att bli gammalt och borde ätas i tid.

Bäst före och sista förbrukningsdag

Det är skillnad på datummärkningen bäst före och angiven sista förbrukningsdag.

Sista förbrukningsdag på våra livsmedel är precis vad det låter som. Det är en märkning som handlar om säkerhet. Livsmedel får inte säljas efter denna dag och ska heller inte ätas.

Men för produkter som är märkta med bäst före-datum går det bra att lukta och smaka sig fram till om de fortfarande är tjänliga som människoföda. Dock, undantag gäller bland annat för de konsumenter som tillhör riskgrupper för listeria som i stället ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer.

Enligt Livsmedelsverket slängs cirka en tredjedel av all mat som produceras, och matsvinn uppstår hela vägen från jord till bord. Men det allra största matsvinnet sker i hemmen och matens samlade miljöpåverkan blir som högst i det sista ledet, när vi som konsumenter slänger fullt ätlig mat.

En orsak till det är svenskarnas rädsla för att bli sjuka av gammal mat. Enligt en konsumentundersökning som myndigheten gjorde för något år sedan fanns två huvudsakliga anledningar till att mat slängs i hemmen: att den ”känns ofräsch” och att man ”vill inte riskera att bli sjuk”. Rädslan är stor men ofta obefogad, enligt Livsmedelsverket.

LÄS MER: Så stor skillnad är det på elva testade bakpulver

LÄS MER: Test 2022: Billigt jordnötssmör godast

LÄS MER: Forskare kräver varningar på ultraprocessad mat

Missa inte det senaste från GP Konsument!

Nu kan du få alla konsumentnyheter, tester, guider och jämförelser som en notis direkt till din mobil eller läsplatta genom att klicka på följ-knappen vid taggen Konsument. Läser du via appen hittar du den under artikeln och på sajten överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.