Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Så mycket kostar resan till resan

Det är vår och semestertider nalkas. Vi har jämfört resor till första delmålet – flygplatsen i Landvetter. Och du kan spara hundralappar.

Nu kräver inte alla resmål en flygresa, men många som väljer destination med flyg som transport vill slippa oroa sig för en eventuell bil kvar på flygplatsparkeringen. På så vis kan du njuta av vårskidåkningen eller badstranden fullt ut. 

Vi har tittat på resor mellan Centralstationen och Göteborg Landvetter airport. I jämförelsen ingår två bussbolag, Swebus och Flygbussarna. Swebus är det mest prisvärda alternativet i jämförelsen om du reser ensam för 59 kronor eller i sällskap innefattande två vuxna och två barn för 216 kronor. Enligt Swebus kundtjänst kan priserna variera i enstaka fall, men har nästan alltid prislappen 59 kronor för en vuxen och 49 kronor för en ungdom om man bokar via internet. 

Fasta priser hos taxibolagen

Flygbussarna har en dyrare prislapp på 95 kronor för enskild resa. Om du reser med hela familjen kan det till och med bli dyrare än vissa taxiresor, enligt vår jämförelse. Två barn, som får vara högst sju år, reser dock utan kostnad med betalande vuxen. På så vis kan det bli prisvärt. Vid resor endast från Landvetter ingår en buss/spårvagnsbiljett med Västtrafik i priset om du ber busschauffören om det.

För taxibolag är det standard att ha fasta priser på resor till och från flygplatsen.

– Det är en väldigt trafikerad taxisträcka som många taxibolag åker varje dag. Det är enkelt att ha ett fast pris så vi slipper få hundratals dagliga samtal om vad resan kostar, säger Jonas Nilsson, vd på Taxi Göteborg.

I vår jämförelse kostar Taxi Göteborg 415 kronor till flygplatsen och har en tilläggsavgift på 37 kronor när man reser tillbaka från flygplatsen. Det är en lite högre prislapp än flera andra taxibolag.

– Vi har hårda kvalitetskrav och försöker köra med moderna miljöfordon. Våra säkerhetskrav tycker vi är ganska unika. Vi utbildar också chaufförer i ekokörning, körteknik och så vidare, säger Jonas Nilsson.

Billigast

Billigast i jämförelsen är Minitaxi, som kör från centralen till flygplatsen för 290 kronor oavsett dag och tid på dygnet. 

– Vi försöker sänka våra priser så långt det går. Vår målsättning är att vara billigast i Göteborg, säger Sali Gorqaj, delägare och driftansvarig på Minitaxi.

Sali Gorqaj säger att taxibolagen rabatterar flygkörningarna i hög utsträckning. För att få kalkylen att gå ihop krävs att taxichaufförerna i princip alltid har körningar i och kring området mellan Göteborg och Landvetter.

Det kan vara en god idé att informera taxibolaget om bagage vid bokning av flygtaxi. På exempelvis Minitaxi får fyra handbagage och fyra stora väskor plats i taxibolagets bilar. Taxibolagen vill också bli informerade om specialönskemål om ett extra stort antal väskor, skidutrustning eller annat. 

Klicka på tabellen för förstoring.

Dyrast

För konsumenten beskrivs taxiresan just till och från flygplatsen som bekväm, enligt Jonas Nilsson på Taxi Göteborg.

– Det är väl den enda resan i Göteborgstrakten där man inte behöver tänka på någonting, eftersom det är den vanligaste resan. Varenda taxichaufför känner till sträckan exakt och vet vart resenärerna ska släppas och hämtas upp. Dessutom har vi koll på flyget vid ankomst tillbaka till Göteborg, i fall det skulle bli försenat eller ändras, så man behöver inte känna stress för det på planet om du har förbokat, säger han.

Dyrast i jämförelsen är Sverigetaxi, tidigare Taxi 020, och Taxi Kurir, vilka ägs av samma bolag. De kostar 445 kronor per resa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.