1/5

Så mycket kostar en storstädning

Drömmer du om att få hemmet storstädat? Vi har tittat på erbjudanden från sex städfirmor. Prisskillnaderna är stora.

Prisexempel efter rutavdrag på storstädning av villa och lägenhet

Så här mycket uppskattar sex städföretag att en storstädning av en villa på 220 kvadratmeter respektive en lägenhet på 80 kvadratmeter kostar.
Företag:  Alberts städservice
Kontakt: alberts-service.se
Timpris: Storstäd/enstaka uppdrag offereras alltid med fastpris.
Beräknad kostnad för
Villa 220 kvadrat: inklusive material: 3 180 kr
3:a 80 kvadrat: inklusive material: 1 650 kr
Exempel på tillval: 
Ugnsrengöring: +100 kr, invändig kylskåpsrengöring: +100 kr, invändigt i alla köksskåp: +600 kr
 
Företag: Boleva
Kontakt: boleva.se
Timpris: 222,50 kr
Beräknad kostnad för
Villa 220 kvadrat: 2 785 kr inklusive framkörningsavgift
3:a 80 kvadrat: 1 450 kr inklusive framkörningsavgift

Företag: Hemfrid
Kontakt: hemfrid.se
Timpris: Uppges inte
Beräknad kostnad för
Villa 220 kvadrat: 5 777 kr
3:a 80 kvadrat: 3 320 kr
Material ingår. Priset förutsätter att villan/lägenheten är belägen "någorlunda centralt".

Företag: Hjälp hemma
Kontakt: hjalphemma.se
Timpris: 225 kr
Beräknad kostnad för
Villa 220 kvadrat: Räkna med åtta till tio timmar beroende på hur mycket man vill ska göras, 1800 kr för åtta timmar.
3:a 80 kvadrat: Fyra till sex timmar beroende på hur mycket som ska göras, 900 kr för fyra timmar.
Specificerar på hemsidan "Vi gör inte rent", exempelvis filter till köksfläkt. Tar inte med material.

Företag: Perfect maid  
Kontakt: perfectmaid.se
Timpris: Från 220 kr till 260 kr
Beräknad kostnad för
Villa 220 kvadrat: 3 080 kr, framkörning tillkommer med 100 kr inom Storgöteborg.
3:a 80 kvadrat: 1 580 kr, framkörning tillkommer med 100 kr inom Storgöteborg.
Städmaterial samt redskap ingår.

Företag: Städarna i Göteborg AB
Kontakt: stadarna.se
Timpris: från 200 kr
Beräknad kostnad för
Villa 220 kvadrat: Minimum åtta timmar, 1600 kr
3:a 80 kvadrat: Minimum åtta timmar, 1600 kr
Material ingår.

Fotnot: Samtliga uppgifter om pris och vad som ingår kommer från företagen i svar som de uppgivit i mejl eller via telefon vecka 11 och 12, 2017.  Alla priser är efter rut-avdrag och inklusive moms.
Företagen uppmanar kunder att begära offert för mer exakt tidsåtgång. Fönsterputs, rengöring inuti skåp, ugnsrengöring, städning av garage och mycket annat går att lägga till mot en kostnad vid behov.

Vårsolen är underbar – men ack så avslöjande och obarmhärtig mot hemmets vrår. Fingerfläckar på köksskåp och dörrkarmar, dammiga bokhyllor, smutsiga fogar, skitiga lister och spindelväv i takhörn. Allt syns.

Så mycket kostar en villastädning

Det är lätt att drömma om att köpa tjänsten storstädning av en städfirma. Via mejl och telefon tog vi kontakt med sex städfirmor, alla aktiebolag, och bad om prisuppgift för storstädning av en villa på 220 kvadratmeter och en trerumslägenhet på 80.

Så mycket kostar en lägenhetsstädning

Priset efter rut-avdrag varierar mellan cirka 1 600 kronor och 5 700 kronor för villan och mellan cirka 900 kronor och 3 220 kronor för lägenheten. Se alla prisexempel i faktarutan längst upp.

 Alla städfirmor poängterar att priserna är ungefärliga och att de i de allra flesta fall brukar åka ut till kund eller tala noga med kunden och anpassa städningen efter specifika önskemål.

Caroline Fossto är vd på Städarna i Göteborg. De tar från 200 kronor i timmen, efter rut-avdrag. Och för en storstädning är miniavgiften åtta timmar, oavsett om det handlar om en stor villa eller en mindre lägenhet. Och så kör de på timtaxa efter åtta timmar.
- Det som tar tid är kök och badrum och det finns i både små och stora bostäder. De öppna ytorna tar inte lika lång tid, säger hon.
Men vad får man egentligen för pengarna? Och hur skiljer sig en storstädning från en vanlig veckostädning? 

Malin Waje, delägare och vd på Boleva, förstår att det kan vara svårt att som kund via hemsidorna se vad skillnaden mellan en vanlig veckostädning och en storstädning är. Men den stora skillnaden är att en storstädning är mer djupgående och det tar betydligt längre tid. För villan i vårt exempel uppskattar Malin Waje att den tar 12 timmar att storstäda och sex timmar att veckostäda.
Tidsåtgången beror på hemmets egenskaper. Är det väggmatta i badrummet går det fortare att rengöra än att skura kakel och fog rena. Hur många bor i hushållet? Finns husdjur? 

- Normalt sett städar vi inte golvbrunnen på en veckostädning, om inte kunden beställt det, normalt sett tar vi inte ut alla mattor. Storstädningen är mer djupgående, vi drar ut soffan, dammsuger på svåråtkomligare ställen, tar ut saker ur bokhyllan, säger Malin Waje som exempel.
Ibland har Boleva och kunden kommit överens om ett tidstak och då tagit fram en prioriteringslista och en sådan lista har också Caroline Fossto på Städarna.
Hemfrid exempelvis, som tar mest betalt för storstädningen i vår jämförelse, hänvisar till hemsidan när vi frågar efter innehållet i tjänsten. Där står: "Samtliga rum rengörs noggrant från golv till tak, vi dammar, dammsuger och våttorkar. Vi lägger extra energi på ditt kök och badrum då vi vet att dessa ofta behöver lite extra kärlek."

De andra företagen i vår jämförelse har långa listor över vad som utförs. Trots det kan man som konsument bli osäker på hur noggrant det städas eller vad som menas. Exempelvis skriver Perfect maid att i badrum och toalett rengörs och torkas väggar medan Alberts städservice skriver att de torkar väggarna i badrum och toalett.
- Mycket handlar också om kundens förväntningar. Vi rengör, vi renoverar inte, säger Caroline Fossto på Städarna.

 

Fakta: Tänk på det här
Louise Andersson, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg delar med sig av sina bästa tips.

 • Innan du köper städtjänst gör ett noggrant förarbete genom att kontrollera företaget och lita inte blint på vad de säger.
 • Finns f-skatt? Finns organisationsnummer? Är det inklusive moms? Finns det något pågående ärende om skulder hos Kronofogden?
 • Be om referenser och kolla upp dem.
 • Som kund är du utsatt eftersom företaget kommer in i ditt hem med din nyckel.
 • Be om en offert och ta offert från mer än ett företag. Många erbjuder gratis hembesök, det minskar risken för att du ska få en faktura på mer än du trott.
 • Offerten ska utgå från dina förutsättningar.
 • Billigast är inte alltid bäst.
 • Skriv ett avtal tillsammans på vad som ska utföras, på hur stor ytan är. Gå in på detaljnivå, står det inte "tvätt av spiskåpa" utgå inte från att det ingår.
 • Avtala om priset, timpris eller ett fast pris och se till att få det på papper.
 • Kontrollera att du inte redan är uppe i maxgränsen för rut- och rotavdraget. Då riskerar du att stå där och få betala dubbelt så dyrt.
 • Rutavdrag medges fortfarande med 50 procent av arbetskostnaden.
 • Det maximala avdraget för rutarbete är 25 000 kronor för personer som inte har fyllt 65 år. För att ha möjlighet att utnyttja 50 000 kr ska du ha fyllt 65 år vid årets ingång. Rut- och rotavdragen räknas samman så totalt för ett år per person får du utnyttja maximalt 50 000 kronor. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.