Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Freja Klingström fyller snart tio år och provar här på jazzdans när Danzlagret har öppet hus. Dansläraren Vanda Johnsson (till vänster) har dansat sedan hon var tre och håller i flera dansklasser för barn under våren.

Så mycket kostar barnkurserna

Det är stora prisskillnader för kurser i barndans. Två kurser på tolv tillfällen kan skilja 580 kronor – nästan 50 kronor per danstillfälle.

Flera studier visar att barn mår bra av att röra på sig, och att just dans aktiverar både hjärna och hjärta samtidigt som barnen lär känna sin kropp. Det finns ett stort utbud av danskurser för barn i Göteborg. I jämförelsen har vi valt att titta på några av de danskurser i Göteborg som erbjuds för barn i sexårsåldern respektive tioårsåldern. I första hand har vi valt blandade kurser som barndans eller dansmix.

Barndans beskrivs ofta som ett sätt för barnet att lära känna sin kropp genom rörelse och att träna upp motoriken och känslan för rytm och musik. Dansmix handlar om en vidareutveckling där barnet får prova på olika dansstilar, allt från jazz till klassisk balett.

Märtha Pastorek Gripson är fil. dr med fokus på dans och lärande och utbildad danspedagog. Hon menar att dans är den träningsform där hela kroppen och även sinnet aktiveras.

Klicka på grafiken för att se en större bild.

– Det är kombinationen av kropp, tanke och känsla som är det unika för dans. Det finns många olika estetiska aktiviteter som teater och mycket fysisk aktivitet som jympa, simning och olika sporter, men dans kombinerar på ett helt unikt sätt fysisk aktivitet och estetiskt uttryck. Förutsatt att man väljer en danskurs som erbjuder det.

Enligt henne kan det vara stor skillnad på kurser i barndans och vill man att baren ska få ut mer än fysisk aktivitet ska man välja en kurs där pedagogerna har högskoleutbildning.

– Att det ska var lustfyllt är en basförutsättning. Jag tycker att man som förälder ska fråga vilken utbildning pedagogerna har.

Danskurserna i jämförelsen hålls vid mellan nio och fjorton tillfällen under våren och kostar mellan 950 och 1595 kronor.  Samtliga kurser hålls en gång i veckan och vanligast är tolv veckor. Snittpriset för kurserna för sexåringar i jämförelsen är 111 kronor per kurstillfälle och för tioåringar bara några kronor dyrare (114 kronor).

De flesta pass för de yngre barnen är 45 minuter långa, men en kurs är 40 minuter och två är 55 minuter per tillfälle. Kurserna för tioåringar har något längre pass, oftast 55 eller 60 minuter.

Dansskolorna grupperar barnen efter ålder och de flesta delar in sexåringarna med antingen femåringar eller sjuåringar. Vissa skolor har ett bredare ålderspann i grupperna, exempelvis fyra till sex eller sex till åtta år. När det gäller tioåringar ser det lite annorlunda ut.

Oftast grupperas de med barn som är upp till två år yngre eller äldre, men det förekommer även kurser för barn mellan tio och femton år eller kurser där det bara står från sju år och upp.

Kurserna startar mellan vecka 3 och vecka 6 och samtliga har uppehåll under sport- och påskloven.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.