Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Så kostar det att förstora ringen

Jämför priset innan du lämnar in din ring för att få den förstorad. Det skiljer flera hundralappar mellan de juvelerare vi besökte.

Plötsligt är ringen du använt dagligen i 20 år för liten. Kanske står du varje kväll med kallvatten och tvål för att få av ringen eller så hamnar den i byrålådan.
Men de flesta ringar går att förstora, i vart fall några millimeter. Vi gick till åtta juvelbutiker i Göteborg med två rödguldringar, en slät och en alliansring med fem diamanter, och bad om priset för att förstora dem två millimeter i omkrets. Alla putsar ringarna efter arbetet. Så här svarade butikerna oss.
1 Nordstans guld, Köpmansgatan 30
Den släta kan vi försöka sträcka. Det kostar 350 kronor. Men om den inte klarar det, utan spricker så landar priset på 750 kronor.
Alliansringen öppnar vi alltid och sätter på en bit guld. Man måste kunna det här med stenar så att de inte lossnar. Det kostar 1200 kronor och då ingår jobbet att sätta fast stenarna om de verkar lösa.
Kanske blir gravyren förstörd och då måste vi gravera om den och det bjuder vi på.

2 Jarl Sandin, Kungsgatan 67
Den släta ringen kan vi klara att sträcka när det handlar om två millimeter. Det kostar 565 kronor. Men om den då blir för tunn, så måste vi öka den och då kostar det 805 kronor.
En stenring sträcker vi aldrig utan den måste vi öppna. Det kostar 950 kronor för guldet och arbetet. Vi kontrollerar alltid att stenarna sitter fast ordentligt och det ingår i priset.
Om gravyren blir förstörd kan vi göra en ny och det kostar cirka 360 kronor. Vi har egna guldsmeder i huset.

3 Hallbergs, Östra Hamngatan 41
Den släta ringen kan vi sträcka och det kostar 430 kronor. Men om vi måste sätta i en bit kostar det 1 690 kronor.
Stenringen öppnar vi och sätter i mer guld och det kostar 2 290 kronor om man ökar den två storlekar säg från 54 till 56.
Om vi måste gravera om, kostar det med maskingravyr från 98 kronor. Verkstaden hämtar, vi gör det inte i huset.

4 Guldsmed J Strömberg, Magasinsgatan 13
Den släta vill jag öka med bit så att båda ringarna ser likadana ut sedan. Att öka med bit kostar 575 kronor plus kostnad för guld på cirka 150 till 200 kronor. Om jag i stället skulle smida ut den så blir den tunnare. 
Innan jag tar mig an en stenring rengör jag den och kontrollerar stenarna. Om de sitter löst ger jag ett förslag på vad det kostar att sätta fast dem och lämnar arbetet till en juvelfattare. Om vi säger att fyra av dina fem stenar är lösa kostar det cirka 600 till 700 kronor att sätta fast dem.
Alliansringen ökar jag med bit och det kostar 950 kronor plus guldet för cirka 150 till 200 kronor.
Guldsmedsarbetet gör jag här. Den släta ringen behöver inte graveras om, men alliansringen kommer att behöva det och för handgravyr tar jag 450 kronor.

5 Guldfynd, svarar via mejl, bild på ringarna bifogad
Att öka den släta ringen kostar 430 kr och då sträcker man ringen. Den behöver inte graveras om.
Man bör sätta i en bit i ringen med stenar. Detta kostar 1 690 kronor. Man kan även välja att smida upp ringen men då blir skenan i ringen något tunnare. Att smida upp ringen kostar 530 kr. Stenringen kan behövas graveras om, namn och datum kostar 220 kr.
För att kunna ge ett exakt pris behöver vi se dem på plats, men utifrån bilden så hamnar man runt dessa priser. 

6 Wranges, Redbergsvägen 18
Den släta kan vi värma och sträcka, det kostar 395 kronor. Hade vi satt i en bit kostar det 650 kronor.
Alliansringen blir lite dyrare, den behöver vi öka med bit och det kostar 850 kronor. Men som kund måste man tänka på att stenarna kan behöva fattas om. Rör de sig bara lite kan vi klämma till något, men om klorna eller fattningen är slitna så blir det dyrare. Men då får kunden ett kostnadsförslag.

7 J Martin Johansson, Avenyn 27
Den släta vill vi lägga i en bit för att undvika att den blir smalare, det kostar 600 kronor. Att sträcka den kostar 360 kronor.
För alliansringar måste man nästan alltid ha i en bit och det kostar 800 kronor. Stenarna brukar inte röra på sig, men sitter de löst från början kan vi fatta om och det kostar mellan 200 och 300 kronor per sten.

8 Smycka Mölndal, Medborgaregatan 8
Den släta tar vi 505 kronor för att sträcka.
Alliansringen öppnar vi och sätter i en bit och det kostar 895 kronor. Stenarna är fattade på så sätt att fattningarna kan behöva justeras något, men då kostar det max 200 kronor till. Det är inte säkert att ringarna behöver graveras om, maskingravyr kostar cirka 260 kronor. Vi gör allt här och skickar inte iväg något. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.