Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Så klarar du matlagningen när det blir kris

Strömavbrott? Eller skogsutflykt? I båda fallen är det är bra med ett litet portabelt kök som inte kräver el. Vi har låtit jämföra åtta camping- och friluftskök.

I 72 timmar, tre dygn, vill myndigheterna att vi ska kunna klara oss själva vid en kris, som till exempel ett större strömavbrott. Att kunna värma vatten och laga mat är en viktig del i det. Men för den som ska köpa ett portabelt kök att ha i beredskap finns det många saker att tänka på. 

Klicka på tabellen för att se den större.


Innan du slår till bör du fundera på om du vill kunna använda ditt kök när det inte är strömavbrott, och i så fall hur. Behöver köket vara lätt? Vill du till exempel kunna ta det med på fjällvandringen, eller kommer du aldrig bära det längre än till uteplatsen?  Vilket typ av bränsle passar bäst för dina behov? Läs mer om det i faktarutan längst ner.

Trangia favorit

Favoriten i detta användartest, som Testfakta gjort på vårt uppdrag, är det klassiska stormköket från Trangia. Till det finns både sprit och gasbrännare, och skaffar man sig båda två kan man dra nytta av båda bränsletypernas fördelar. Snabbast koktid i testet har Primus essential, som också är mycket lätt att använda. Men det lämnar mindre valmöjligheter – här är gas det enda alternativet.
Det enda av köken som enligt instruktionsboken är godkänt för användning inomhus är campingköket Bright spark.
MSB skriver i sin information om hemberedskap att det då är viktigt att placera köket på ett plant, icke brännbart underlag, att stänga av fläkten och sörja för god ventilation i rummet.
– Vid förbränningen bildas kolmonoxid. Men är man i ett någorlunda stort rum är risken för att kolmonoxidhalterna ska bli skadliga mycket liten, säger Lars Synnerholm, sakkunnig på MSB.
Han bedömer inte heller att det är någon stor risk att bränslebehållare ska fatta eld om man använder dem rätt.
– Men man ska alltid följa tillverkarens instruktioner, och vara ute om det står det, säger han.

Kan ladda batteriet

Två kök i jämförelsen sticker ut: Det ena är Biolite Campstove 2 som eldas med organiskt material, som pinnar, kottar eller pellets. Man gör eld i en behållare av rostfritt stål och ställer kastrullen ovanpå. Energin från elden tas till vara och laddar upp ett batteri, som sedan kan ladda din telefon eller en medföljande lampa. Idén känns både kul och smart och funkar faktiskt, även om det krävs en del pyssel och blir mycket rök.
Primus Omnifuel skiljer ut sig på ett annat sätt. Det kan drivas av antingen gas, bensin, diesel, fotogen eller till och med flygbränsle. Bra för den som vill vara beredd på allt eller planerar långa resor och tuffa expeditioner, men lite mer krävande att hantera.
Sämst av köken i jämförelsen är Julas Kayoba spritkök. Det är billigt och fungerar, men konstruktionen gör det ostadigt och kastrullen blir extremt sotig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.