Så kan du spara tusenlappar på försäkringen

Flera tusen kronor går att spara årligen, på bostadsförsäkringen. Det visar vår genomgång. Men kolla att du får ett skydd som passar dig.

För en konsument är uppdraget att jämföra hem- och villahemförsäkringar näst intill omöjligt. 

Vi har valt att jämföra två tänkta hushåll. Ena exemplet är en person i en tvårumslägenhet och det andra exemplet är en familj i ett radhus.
I jämförelsen ingår paket, där allrisk och extra reseskydd ingår. Hos fyra bolag fanns färdiga sådana paket och för två bolag har vi konstruerat paket med samma innehåll.
Vi bad dem alla räkna på samma lösöresumma, en miljon kronor.

Klicka på tabellen för att få den större.


If och Folksam hade dock en och en halv miljon kronor som lägsta belopp.
If påpekar att det är "ett relativt högt fast belopp", som beror på att många kunder tidigare satte ett för lågt försäkringsbelopp och riskerade att inte få ut full ersättning.
Ica har en miljon som lägsta belopp med samma resonemang. Trygg-Hansa har samma lösöresumma som standardbelopp.

– Vi tycker att det är bra att många bolag tagit bort risken för underförsäkring i och med höga fasta belopp, säger Peter Stark som är jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.
Vad händer om man har för lågt lösöre?
– Om du uppgett lösörets halva värde och du har inbrott och tv-n är det enda som stjäls, får du ändå bara halva värdet ersatt på den, konstaterar Peter Stark.

 

Extra försäkringar ingår

Allrisk är ett slags otursförsäkring, vilket också finns för byggnaden redan från början i tabellens fyra villahemförsäkringar till vänster. Likaså ingår det extra reseskyddet som för det mesta främst innehåller ett avbeställningsskydd.
Hos samma fyra ingår båda tilläggen i årspremien överst i tabellen. För de andra får man lägga till summorna längre ner.

För hemförsäkringen för vår tänkta lägenhet hade Länsförsäkringar i Göteborg och Bohuslän högst sammanlagd summa, 4 362 kr.
Lägst årspremie hade Ica försäkringar, 1 782 kronor. En skillnad i innehållet från tabellen är att Ica har längre tids nyvärde på hemelektronik, tre år medan Länsförsäkringar har två år.

Största prisskillnaden blev alltså mellan Länsförsäkringar och Ica, 2 580 kronor.
Motsvarande prisskillnad i villahemdelen av vår tabell blev 2 096 kronor. Här fick Länsförsäkringar lägst totalsumma, inklusive tillägget för extra reseförsäkring och allrisken för byggnad, 6 907 kronor.
Högst premie hittar vi hos Folksam, 9 003 kronor. Men där är lösöret högre, 1,5 miljon kronor, och nyvärdet på elektronik varar dubbelt så länge.

 

Utökat skydd för hemelektronik

I vår jämförelse har fem av sex försäkringsbolag, inte Moderna, sådant utökat skydd på olika antal år. Tidsintervallet kan också variera beroende på vad det är för pryl. Exempelvis Trygg-Hansa har nyvärde i två år på tv-apparater.
Hos försäkringsbolagen finns fler paket än den valda typen för vår jämförelse.

Hur ska man veta vilket av dessa man ska välja?
– Allrisk och utökat reseskydd är de viktigaste tilläggen som ingår och som man annars kan köpa till. Sedan finns det varierande tillägg i de olika paketen, säger Peter Stark.
– En familj, med stor boyta och som reser en del måste titta över innehållet. Medan en student som kanske inte behöver utökat reseskydd kan nöja sig med en basförsäkring och då kan titta mer på priset.

När du granskar villkoren, tänk på att det är lika viktigt att ta reda på vad som ingår som vad som inte ingår. Det finstilta med alla villkor är långa texter och för att få reda på vad just din försäkring skulle kosta måste man oftast begära en offert utifrån en beskrivning av sin bostad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.