Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Över halva Sveriges befolkning snarkar. Allt fler snarkhjälpmedel kommer ut på marknaden - men är de värda pengarna?

Så kan du lösa snarkproblemen

Skenor, sprayer eller intelligenta kuddar för tusentals kronor – utbudet av snarkhjälpmedel ökar. Men är de verkligen värda pengarna? Här är sömnexpertens råd.

Känns det ibland som att du ligger vid en motorväg och sover? Ja, så illa kan det faktiskt vara att dela sovrum med en snarkare. I extremfall kan en snarkning komma upp i hela 85 decibel vilket låter ungefär som när en motorcykel sparkas igång. 
Att snarka är ett normalt fenomen och över halva befolkningen gör det. Män snarkar mer än kvinnor, men efter klimakteriet börjar även fler kvinnor snarka. 
För de cirka tio procent av snarkarna som drabbas av sömnapné med andningsuppehåll finns medicinska hjälpmedel som helt eller delvis kan bekostas av sjukförsäkringen.
 
Men även för den mer vanliga snarkaren finns i dag en uppsjö av sluta snarka-produkter som säljs via apotek eller olika nätbutiker. Det handlar om allt ifrån snarkskenor, näsvidgare och snarksprayer till intelligenta snark-kuddar.
Frågan är hur bra de fungerar. 
Marianne Ors, docent och läkare vid sömnlaboratoriet på Skånes universitetssjukhus, är skeptisk till flera av produkterna. 
– Det finns många som vill tjäna pengar på snarkning. Men snarkning orsakas ofta av saker som övervikt, alkohol och rökning och då ska man i första hand ge sig på orsakerna. Det kan räcka med att gå ned några kilo för att du ska få en klar förbättring, säger hon. 

Klicka på tabellen så blir den större.


Det finns ändå bättre och sämre produkter på marknaden, enligt Marianne Ors. Snarkskenor eller apnéskenor kan till exempel vara till stor hjälp och är mer effektiva än näsvidgare som dessutom kan vara jobbiga att stoppa in varje kväll. Skenan drar fram underkäken och öppnar upp bakre delen av svalget där snarkningarna uppstår. 
– Om man inte vill riskera att få tandvärk bör man skaffa en avgjuten skena via sin tandläkare. Det är ganska dyrt men har du konstaterad sömnapné kan du få den bekostad via sjukförsäkringen, säger Marianne Ors. 
Sprayer och munskölj mot snarkning har hon däremot inte mycket till övers för. 
– Det handlar ungefär om samma produkter som förkylningssprayer. De fungerar dåligt och kan dessutom innehålla ohälsosamma konserveringsmedel. Detta är inget man ska använda kontinuerligt, säger hon. 

På senare tid har det även kommit tekniskt avancerade kuddar mot snarkning – de känner av när du börjar snarka och ändrar huvudets position utan att du vaknar. Men är det värt att lägga nästan 5 000 kronor på en sådan produkt? Marianne Ors suckar när hon får frågan. 
– Det har lanserats många hjälpmedel under årens lopp, det ena mer fantasifullt än det andra, och ofta till höga kostnader för individen. Problemet med kuddarna är att de bara ändrar huvudets position vilket oftast inte hjälper. Du måste få en förändring av hela kroppspositionen och komma bort från ryggläget om det ska fungera. Det här handlar om att skinna folk på pengar, säger hon. 

Marianne Ors, docent vid sömnlaboratoriet vid Skånes universitetssjukhus.
Marianne Ors, docent vid sömnlaboratoriet vid Skånes universitetssjukhus.


Att dela säng med någon som snarkar kan så klart vara jättejobbigt. Men för snarkaren är det oftast ingen fara så länge man inte drabbas av andningsuppehåll.
Om man får andningsuppehåll eller är väldigt trött dagtid bör man däremot söka hjälp. Regelbundna andningsstopp när man sover ökar risken för flera allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke, diabetes och depression.  
– Men här finns det jättebra hjälpmedel som andningsmasker och specialanpassade bettskenor som kan ge en klar livsförbättring, säger Marianne Ors.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.