Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så hyr du allt till festen hemma

Är det dags att bjuda till fest för fler än porslinet räcker till? Vi har jämfört kuvertpriserna och lite till hos några uthyrare.

Det är hög tid för konfirmation, studentkalas och pingstbröllop.
– Ja, nu har det dragit igång med alla fester och evenemang, säger Michael Bäckström på City Porslinsuthyrning.

Hyr du lokal kan sannolikt porslin och glas ingå i priset. Den som vill ordna en tillställning hemma kan däremot behöva hyra allt som inte står i köksskåpen. De flesta av oss har möjligen bestick och annat som behövs för max tolv personer.

I tabellen har vi räknat ut vad det kostar för kuvert, bord och stolar för 40 respektive 60 sittande gäster som ska äta en trerätters middag. I vänstra kolumnen under varje hyrställe finns även pris per styck, eller som för kniv och gaffel två av varje, eftersom vi tänker oss två omgångar bestick, till både förrätt och varmrätt. Där det fanns särskilda förrättsbestick var priset detsamma.
 

Kuvertavgift till ett kalas. Grafik: GPVår jämförelse av priserna hos tre företag i Göteborg med omnejd visar att mellan billigast och dyrast för vårt urval i tabellen till 60 personer skiljer 539 kronor på totalsumman, och nästan tolv procent.

Vi har valt allt till lägsta kostnad, om det fanns flera alternativ bland porslin, glas och annat.

I priserna här intill ingår diskning, som kan vara värt en slant att slippa, däremot inte transport.
Naturligtvis behövs också uppläggningsfat och skålar till maten, men det var svårt att hitta jämförbara storlekar hos de olika leverantörerna för att kunna ha med dem i vår jämförelse.

Samma gäller dukar och servetter, där det även handlar om kvalitet. En linneduk går inte att likställa med en i bomull. För den som vill går billiga tyger att köpa på metervara. Kanske lätt att hitta förvaringsutrymme för dessa till nästa kalas i släkten, jämfört med att härbärgera porslin och glas.

Hos uthyrarna finns partytält i varierande storlek, och till dessa går att hyra golv samt uppblåsbara soffor för att göra miljön hemtrevlig. Allt efter smak och plånbok. Botanisera bland firmorna för att först försäkra dig om att just din kravlista kan tillfredsställas.

– Vi försöker också hjälpa dem som inser för sent att de borde gjort sin beställning, så långt det nu går. Det är förstås inte alltid möjligt, säger Michael Bäckström.

Det finns företag som säljer färdiga trerätterspaket med porslin, glas och bestick. Vi tittade på ett sådant företag, som alltså inte ingår i prisredovisningen i vår tabell. I en jämförelse med vårt billigaste alternativ med motsvarande innehåll blev paketpriset ändå dyrare. Så utgå inte från att det blir mer fördelaktigt att köpa färdiga paket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.