Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Så här löser du stoppet

Stopp i avloppet igen? Ingen panik. Här är sex sätt att fixa proppen.

Vatten som blir stående i tvättställ och vask, rör som kluckar olycksbådande och toaletter där spolvattnet stiger. 


Om du tycker att stoppen i avloppen kommer oftare nu än de gjorde förr så har du troligen rätt. Rolf Alm, VVS-ingenjör med många års erfarenhet från branschen, menar att risken för stopp ökat under åren, av flera anledningar.
- Nya snålspolande toaletter och vattenkranar gör att det rinner mindre vatten i rören. Avloppsvattnet håller också en lägre temperatur än det gjorde förr, eftersom moderna kranar utformas så att det ska vara lättare att spara på varmvattnet. Dessutom verkar vi använda mer fett i matlagningen vilket hjälper till att sätta igen rören, säger han.


Som tur är finns det flera smarta hjälpmedel och metoder för att få vattnet att rinna igen. Kemiska, frätande medel som kaustiksoda eller lut är dock inte en bra lösning. De frätande medlen kan orsaka svåra skador på människor och också skada själva rören. Kemikalieinspektionen avråder från användning.
- Det är förvånande att de medlen fortfarande får säljas, säger Rolf Alm. 
Han förespråkar istället mekanisk rengöring, med händer och lämpliga redskap. Första hjälpen-metoden när det rinner dåligt är en så kallad vaskrensare – en sugkopp med skaft som finns i olika storlekar. Genom att sätta fast sugkoppen över hålet och dra skaftet upp och ned kan man få det som sitter fast i röret att släppa.
- En sådan ska finnas i varje städskåp, säger Rolf Alm. 
Att rensa vattenlåsen under tvättställ, diskho och golvbrunn i badrum är nästa steg. Hur äckligt eller jobbigt man än tycker att det är så är det något man måste lära sig. 
- Våra avlopp är helt enkelt konstruerade så att hår och skräp som åker ner ska fastna i vattenlåsen, och ibland behöver man rensa.
Om man förebygger att hår och annat åker ner behöver man förstås inte rensa lika ofta. Det finns till exempel hårfällor som man placerar direkt i hålet i handfatet, eller lägger precis under gallret i duschen. Men jämna mellanrum fiskar man upp fällan och tömmer. 
Sitter stoppet längre bort än vattenlåset kan man använda sig av ett rensband eller en rensvajer som man skickar in i röret för att ta sönder eller fiska upp det som fastnat. Ett annat alternativ är att högtrycksspola bort stoppet med högtrycksyckstvätten och ett särskilt spolmunstycke för avlopp. 
- Alla de sätten brukar fungera hjälpligt och lösa akuta problem så att man klarar sig ett tag, säger Rolf Alm.
Men risken finns att rören är igensatta hela vägen, och att man bara får till en smal rännil som vattnet kan rinna igenom. 
- I så fall kommer problemen snart tillbaka, och då kan det behövas en ordentlig renspolning av proffs, säger Rolf Alm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.