Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så fixar du en billig begravning

Alla betalar för gravplats och lite till via inkomstskatten. För den som inte vill göra en överdådig begravningsceremoni finns modesta alternativ. Och det mesta går att göra själv.

En värdig begravning behöver inte handla om dyra kistor och stora blomkransar. Ceremonin kan bli lika minnesvärd med en hemsnickrad kista eller egentillverkad urna. För ett år sedan lanserades också en kista i wellpapp.
– Den efterfrågas sällan, säger Ulf Lernéus, förbundsordförande för Sveriges Begravningsbyråer.
Hans förklaring är att många talar om sin egen begravning med en önskan om enkelhet, men att det oftast blir annorlunda för dem som ska bestämma.
– Det är ofta en missriktad omtänksamhet.

Utom att kremera och gräva graven kan de anhöriga göra allt själva kring en begravning. Få är ändå beredda att ta på sig det arbetet i denna sorgestund.
– Framförallt vet man inte riktigt hur man ska gå tillväga. Ofta bor heller inte de anhöriga på samma ort som den avlidne. Nya familjekonstellationer gör det också svårt att bestämma vem som ska göra vad, säger Ulf Lernéus.

Alla folkbokförda i landet betalar via inkomstskatten en avgift som inte bara täcker gravplats i 25 år. Oavsett trosuppfattning, eller ingen alls, ingår i begravningsavgiften:
• Gravsättning och kremering.
• Transport av kistan till begravningsceremoni.
• Lokal för förvaring och visning av stoft.
• Lokal utan religiösa symboler för begravningsceremoni.

Någon övre kostnad för hur mycket en begravning kan kosta finns förstås inte. Men det går att komma ner till 7 000 kronor, om en begravningsbyrå gör arbetet. Då ingår en enkel kista av obehandlad spånskiveplatta, transporten till ett krematorium och det administrativa att ordna nödvändiga handlingar. Inget extra vid ceremonin eller förtäring vid minnesstunden.

Läs också: Städa dödsboet själv eller köpa tjänsten

Den som väljer att göra arbetet själv får räkna på kostnaderna. Materialkostnader för kista eller urna. Köra den till bårhuset (finns inga regleringar för begravningsbilar). Dödsannons i tidningen, fler än nio av tio väljer fortfarande det. Blommor till ceremonin och musiker som man själv väljer.
– Utöver det är det mesta telefonsamtal och den tid de tar, säger Ulf Lernéus.
Första steget efter att ha meddelat familj och vänner om dödsfallet är att ringa Skatteverket för att få ut intyg om kremering eller gravsättning. Därefter ett samtal till Svenska kyrkan för att bestämma dag, även om begravningen är en borgerlig ceremoni eftersom kyrkan är begravningshuvudman. Bårhuset kontaktas sedan för att komma överens om när man ska komma dit med kistan och göra i ordning den avlidne. Sedan får ceremonin och minnesstund planeras, samt programblad tryckas.
Om askan ska spridas i en minneslund blir det ingen årlig avgift som för skötsel av gravplats. Färdighuggen gravsten är inget krav, utan det kan vara en natursten eller annan utsmyckning.

Dödsboet betalar begravningen. För dödsbodelägarna är det viktigt att inga andra fakturor betalas förrän begravning och eventuell gravsten är betalda. Om man använder dödsboets tillgångar till att betala andra räkningar före begravningskostnaderna kan man inte begära ekonomiskt bistånd från kommunen. I Sverige ärver vi inte skulder, men gör man betalningar i fel ordning kan man bli betalningsansvarig för begravningen.
Även bouppteckningen kan man göra själv. Den ska bland annat innehålla en förteckning över de tillgångar och skulder den avlidne hade på dödsdagen. Ska den göras av en jurist landar räkningen på runt 6 000 kronor. Det innebär att billigaste alternativet för att köpa tjänsterna för begravning och bouppteckning slutar på 13 000 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.