Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så detoxar du ditt badrumsskåp

Känns det okej att tvätta händerna med allergiframkallande ämnen? Använda syntetiska kemikalier i duschen? Smörja ansiktet med oljerester? Inte? Då ska du läsa vidare.

Vi är måna om att äta giftfritt, hälsosamt och hållbart. Detox är inne när det gäller vad vi stoppar i oss. Men inte alls lika många har tänkt på att rensa badrumsskåpet från allt onyttigt.
Där finns med största sannolikhet ett helt gäng med tvålar, schampon, hudvårdsprodukter och smink som är gjorda av olja - eller åtminstone av rester från oljeindustrin. Syntetiska kemikalier som är effektiva men inte helt nyttiga i långa loppet. Varken för dig själv eller miljön i stort.
När Norska Forbrukerrådet testade handtvålar nyligen, sådana som du kan köpa i vilken affär som helst, innehöll mer än hälften skadliga ämnen. I några hittades bland annat MI, methylisothiazolinone, som anses vara extremt allergiframkallande och flera av tvålarna innehöll hormonstörande ämnen.

En som varit medveten om detta länge är Hannah Sjöström (bilden), journalist och bloggare som skriver om hållbar skönhet. Hon lever som hon lär och använder bara naturligt baserade skönhets- och rengöringsprodukter. På köpet tycker hon att hon har fått finare hy och hår än hon hade innan.
- Det började med att vi skrev om hållbarhet på olika sätt i tidningen Metro, där jag jobbade då, för kanske åtta år sedan. Då vaknade mitt intresse när jag intervjuade en ekologisk frisör som berättade om alla giftiga ämnen som finns i hårprodukterna. De kan till och med vara cancerframkallande, säger hon.


Många av ämnena i skönhetsprodukterna är heller inte nedbrytbara. De går rätt igenom reningsverken och vidare ut i det gröna. Mikroplast från peelingen lagras i sjöar och hav och många syntetiska ämnen i uv-skydden i våra solkrämer förstör miljön i vatten och påverkar korallreven negativt.
Man kan räkna med att ungefär 95 procent av det som vi har i badrumsskåpen kommer från den konventionella skönhetsindustrin och har en bas av syntetiska ämnen, tillverkade av rester från petroleumindustrin. Det är enkelt, billigt och ger höga vinster till företagen. 
- 170 miljarder dollar omsätter skönhetsindustrin i världen varje år och oavsett om du köper en hudkräm för 1 000 kronor eller för 100 kronor så är det inte så stor skillnad på basinnehållet. Allt är inte skadligt, men likväl som vi rensar bland de konstgjorda ämnena i vår mat så borde vi rensa i våra badrumsskåp, säger Hannah Sjöström.
Börja med att läsa innehållsförteckningen på ditt schampo. Det kan ge en aha-upplevelse. Vatten först och främst – det är det enkla – men resten är konstiga kemiska ord. Ämnen som gör att schampot löddrar, att det inte skär sig, konserveringsmedel, ämnen som löser upp dina stylingprodukter, ger glans och så parfym, förstås.
- Man vet lite om hur vår hälsa påverkas av allt detta. Men det vi har på huden absorberar vi i någon mån och då borde vi kräva nyttigare innehåll i det vi använder. Jag föredrar produkter som är gjorda av naturliga vegetabiliska ämnen som stödjer hudcellerna. De ger bättre effekt på hud och hår, bättre hälsa och bättre miljö, säger Hannah Sjöström.
Hur vet man att innehållet verkligen är naturligt?
- Produkter som säljs på hälsokosten är ofta naturliga och ekologiska. Blir du osäker, ta hjälp av de certifieringar som finns. Det är annars lätt att bli lurad av greenwashing, alltså företag som uppger att deras varor är naturliga fast de inte är det.
Bestämmer du dig för att göra din egen gröna utväxling i badrummet - ta en sak i taget. Ha inte bråttom. Vänj kroppen långsamt vid det nya. Du ska se att du blir positivt överraskad över resultatet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.