Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så blir balkongen grön och väldoftande

Krydda balkongen med middagens dofter, odla röda smultron i väntan på efterrätten och dröm om en öl på egen humle. Det är dags att planera för balkongens grönska.

Rosmarin, salvia, timjan, basilika och lavendel. Det doftar som vid Medelhavet och middagsmaten är räddad med en liten odling i en solig hörna på balkongen.

Vi är bortskämda med att kunna köpa kryddor i kruka året runt. Den förbrukas snabbt i köket, men odlar du basilika som du själv sått från frön växer den i bästa fall som ogräs – bara du inte glömmer att vattna.

Varje frö har sin såperiod, och veckorna anges på påsen. Så basilika kan du göra hela våren, men så inte för tidigt om du saknar växtlampor, eftersom sådden får kämpa för att få ljus inomhus. Vänta till sista veckan som anges – basilikan ska inte ut på balkongen förrän i juni.
- Den är värmekrävande, säger Anna-Carin Ek, förste trädgårdsmästare, Botaniska trädgården.

Så ska du göra i lätt fuktad jord och sådden ska hållas fuktig tills fröna grott. Det blir mer av dem än du kanske trott.
- Ett vanligt nybörjarfel är att hälla hela påsen i krukan. Fröna ska du så glest. Förvara sedan fröpåsen i kylen till nästa år, om du är sparsam, tipsar hon.

Såjord är en mager jord och planteringsjord mer näringsrik. Anna-Carin Ek föredrar yrkesjord, som har bättre struktur, enligt henne. Planteringsjorden är fetare och passar bättre när plantan ska sättas över i en ny kruka. Det vanligaste nybörjarfelet är att välja en för liten kruka till sin balkong. På bilden planterar hon tre köpta plantor i 10-15 liter jord.

Blanda gärna också i långtidsverkande gödsel i planteringsjorden. Annars får du vattna med flytande växtnäring.
- Det ska vara stora och djupa kärl med dräneringshål i botten, annars lecakulor i botten, säger hon.
Stora krukor kräver mindre vattning när de är rejält fyllda med jord. Bra om man fyller upp krukan så att det blir en liten förhöjning i mitten med bara en liten avrinningsfåra längs med ytterkanten.

Har du odlat från frö ska krukan stå kvar inomhus tills plantan växt till sig. Sedan gäller för alla att de ska tåla temperaturen ute. Börja gärna med att avhärda genom att sätta ut krukorna och ta in dem på natten. Sedan kan du täcka över dem med en tunn odlingsväv. Timjan kan få flytta ut redan i mitten av maj.

Var ska plantorna stå på balkongen? Väderstrecket kan du inte göra något åt och vätter din balkong åt norr är den inte lämplig för kryddodling.
- Annars funkar alla lägen, man måste bara vattna mycket mer om det gassar, säger Anna-Carin Ek.

Blåst är inte heller bra, så ställ dina plantor i lä om det går.
Har du inte tid att förkultivera inomhus kan du köpa plantor. Tag bort en del av den jord de står i när de flyttas till krukan med planteringsjord, ställ plantorna högt och tryck till runt om.
- Plantskolorna har bättre kvalitet än matbutikernas kryddväxter som är gjorda för att skörda direkt. De är sådda för tätt för att leva länge, konstaterar hon.

 

 

 

Gräslök
Enkel! Köp planta i år så du kan klippa till midsommarens matjessill. Ta bort blommorna.
När säsongen är slut: ge gräslöksplantan till någon med trädgårdsland som kan plantera ut den så får den nytt liv nästa år.


Bild: Bild: Anna von Brömssen

Koriander
Tvålig citrusarom! Alla gillar inte koriander, som gör sig bra till skaldjur, fisk och kyckling. Fin kombo med chili och lime i både mexikansk och asiatisk matlagning.
Skörda och passa på att testa recept i början av säsongen. Räkna inte med att plantan räcker hela sommaren.


Bild: Bild: Anna von Brömssen

Fröpåsar
Så på! Kanelbasilika, kryddtimjan och ringblomma – två goda smaksättare och fina blommor till dekoration. Så inomhus och plantera ut. Ringblomman kan du även så direkt i kruka på balkongen.
Mer information hittar du på fröpåsarna (pris 20-40 kronor).
 


Mynta
Växtkraft! Bör planteras i ett eget kärl eftersom den växer som ogräs. Ät de unga skotten som är godast, inte de längst ner på plantan.
Kan med fördel ges bort till någon med trädgårdsland som kan plantera ut den när din balkongsäsong är över.
Grönmynta (bilden) passar till såser, desserter och drinkar.Lavendel
Doften! Lavendelblommor och blad kan användas för att dekorera mat. Blomman kan även användas som krydda i både mat och kakor, i liten mängd eftersom smaken är intensiv.
Eller gör doftpåsar till linneskåpet.
Kan övervintra till nästa år i ett svalt utrymme, fem-tio grader.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.