Amanda Borneke saknar ingenting i sitt nya, mer hållbara liv. Frågan är snarare vad hon fått mer av när konsumtionen minskats drastiskt. Tid, säger hon.
Amanda Borneke saknar ingenting i sitt nya, mer hållbara liv. Frågan är snarare vad hon fått mer av när konsumtionen minskats drastiskt. Tid, säger hon. Bild: Anders Ylander

Så har hon minskat sitt klimatavtryck på tio år

Amanda Borneke var inte gammal när hon insåg att hon inte kunde fortsätta leva i sin takt med klimatutsläpp.
– Jag flög sex gånger per år, käkade kött och shoppade mycket, berättar hon.

ANNONS
|

Det var en dag i augusti 2010 som hon fattade ett beslut om att börja leva annorlunda. Närmare bestämt var det på Overshoot day, den dag på året när naturens årsbudget av förnybara resurser tagit slut.

Då var det den 8 augusti; 2019 inföll dagen redan den 29 juli.

Det blev ett tufft uppvaknande för miljösamvetet. Amanda Borneke låg då på 12 ton i utsläpp av koldioxidekvivalenter, nu är hon nere på 2,5 ton enligt invägningen på svalna.se. Till det ska man lägga cirka 1 ton för de offentliga konsumtionsutsläppen för att siffran ska vara jämförbar med det svenska genomsnittet på 8,9 ton per person och år (SCB 2017). Och snittet per vuxen svensk är 11,2 ton.

ANNONS

Vegetariskt kost var det första hon började med. Och det var ingen uppoffring, utan hon räknar det som rena vinsten.

– Jag har fått bättre hälsa och blir aldrig vrålhungrig, så även humöret är bättre, konstaterar Amanda Borneke, som fram till årsskiftet var nämndledamot för Miljöpartiet i Mölndal.

– Jag började i gröna studenter under gymnasieåren, säger hon och förklarar att hon inte längre är engagerad i partiet.

LÄS MER:Minskade klimatutsläpp hänger på din livsstil

Det är en kraftig beteendeförändring som skett. Hon lånar grejer, delar, byter, hyr, lagar kläder och reparerar prylar som går sönder. Definitivt ett annat slags konsumtion, som inte kostar i nya material.

– Jag har gått från konsument till ”cirkulent”, förklarar hon.

Garderoben fylls nu enbart av second hand-fynd, hon har ett grön el-avtal, cyklar och åker kollektivt.

– Det jag har kvar nu för att komma ner på noll är den årliga båtresan till Almedalen på Gotland. Och att baka bröd på matsvinn, göra egen buljong på mitt matavfall, bara köpa mat med kort datum eller börja dumpstra och börja att lappa mina kläder.

Amandas tre starttips

• Gå med i ett nätverk för hållbarhet. Ett exempel: Resan mot ett fossilfritt liv på Facebook.

– Allt blir lättare när ni gör det tillsammans, som att gå med någon som har erfarenhet första gången du ska handla second hand.

• Ändra ett beteende i taget.

– Att bli miljömedveten ur alla aspekter är som att gå ner 50 kilo på en helg. Börja med att äta vegetariskt en gång per vecka.

• Jämför dig inte med andra.

– Du vet inte när de andra började sin omställning. Fokusera på din egen resa och börja med dina största påverkansområden.

All vår konsumtion kostar i klimatutsläpp och Amanda Borneke har lyckats att banta sina koldioxidekvivalenter ner till cirka en femtedel av vad hon bidrog med till atmosfären för bara fem år sedan. Det har gått stegvis, med ett nytt klimatmål per år. De senaste två åren har hon deltagit i Resan mot ett fossilfritt liv, där man ”väger in” sitt klimatavtryck varje år.

ANNONS

– Vi peppar varandra och delar med oss av smarta lösningar, förklarar hon.

Största vinsten förutom bättre hälsa med vegetarisk kost är den tid som hon frigjort till annat än att shoppa, berättar Amanda Borneke.
Största vinsten förutom bättre hälsa med vegetarisk kost är den tid som hon frigjort till annat än att shoppa, berättar Amanda Borneke. Bild: Anders Ylander

Hennes ändrade beteende, som hon ser på det, handlar om att ta ansvar. Inte lägga över allt ansvar på politikerna.

– Den som tar ansvar måste ändra sitt beteende, och det vill du kanske inte.

Tidsperspektivet har hjälpt henne. Allt behöver inte ske samtidigt, utan det handlar mer om att aktivera medvetandet och och skaffa kunskap inför varje nytt steg.

Största vinsten för henne utöver bättre hälsa är all tid som frigjorts. Den tid hon tidigare använde för att shoppa, eller leta efter möjliga inköp med både fönstershopping och slötid i köp-appar. Tiden som blivit över använder hon till nya projekt, som att koda sin hemsida och förra året startade hon Hållbar podcast. Även arbetslivet har samma grundtanke. Hon är miljövetare och jobbar som kvalitets- och miljöledare.

– Jag brukar säga att jag är PT i hållbarhet och ser mig som coach både i jobbet och privat, poängterar Amanda Borneke.

LÄS MER:Stadens mål att vi ska samäga mera

LÄS MER:Första hjälpen för dig som ger klimatet ett nyårslöfte

LÄS MER:Fällorna i att dela prylar och tjänster med varandra

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS