Så blir du av med mjäll

Ta reda på vilken typ av mjäll du har. Stress kan vara boven.

ANNONS
|

Det finns bot mot mjäll. Men de aktiva substanserna i mjällschampon är mer eller mindre miljöfarliga. Och ofta använder vi mjällschampo helt i onödan.

Mjäll kan uppstå när hårbotten blivit irriterad eller torr. Eller på grund av en jästsvamp.

- Svampar förekommer naturligt på huden hos alla människor och är viktiga inte minst för immunförsvaret. Men för en del personer kan de ställa till problem och orsaka en inflammatorisk process som i sin tur ger mjäll, berättar Jan Faergemann, professor i dermatologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

En utlösande faktor kan vara långvarig stress, som försvagar immunförsvaret. Hormoner spelar också in – mjäll uppstår ofta under tonåren.

ANNONS

Det finns bot

Men det finns bot, oavsett om du har torr mjäll orsakad av uttorkning eller fet mjäll orsakad av känslighet mot svamp. För att hjälpa en torr hårbotten räcker det ofta med att byta till ett mildare schampo. Annars finns en rad mjällschampon för olika behov i dagligvaruhandeln och på apotek. En del klassas som kosmetiska produkter, andra är läkemedel. De sistnämnda är avsedda att använda som en kur och därefter endast vid behov.

En stickprovsundersökning som Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan visade att det svampdödande ämnet zinkpyrition fanns i var tredje mjällschampoflaska. Ämnet, som är extremt giftigt för fiskar, kräftdjur och andra vattenlevande organismer, används även i båtbottenfärger för att minska algpåväxt. Enligt Naturskyddsföreningen räcker det med en halv tesked av ett sådant mjällschampo för att döda hälften av fiskarna i ett akvarium med 1000 liter vatten inom fyra dygn.

- Nackdelen med zinkpyrition är den långa halveringstiden på uppåt 30 år. Att få ut det i vår miljö känns inte så bra, man blir mörkrädd vid tanken. Ketokonazol har betydligt kortare halveringstid och jag tycker därför detta är ett trevligare ämne, säger Jan Faergemann.

Han berättar att båda ämnena har en bra inverkan mot mjäll, men enligt rekommendationen ska man bara använda dem bara ett par gånger per vecka. Eftersom ketokonazol har en uttorkande effekt råder Jan Faergemann att använda ett vanligt milt schampo om man behöver tvätta håret däremellan.

ANNONS

- Zinkpyrition är inte lika uttorkande men här kommer miljöaspekterna in i bilden. Jag tycker därför inte man bör använda schampo med zinkpyrition mer än ett par gånger i veckan och endast vid behov.

David Gunnarsson, produktansvarig för Bra Miljöval på området kemiska produkter och Kemikaliesvepet på Naturskyddsföreningen, tycker det är svårt att peka ut vilka beståndsdelar i mjällschampon som bör undvikas.

- Det är inte lätt med en sådan rekommendation, då de aktiva substanserna vanligen är miljöfarliga på ett eller annat sätt. Vissa har även andra skadliga egenskaper. Ketokonazol är exempelvis klassat som reproduktionstoxiskt, det vill säga kan skada fertiliteten.

Mjällschampo i onödan

Han påpekar att många använder mjällschampo helt i onödan.

- Om hudflagorna i hårbotten knappt syns är det troligen bara ett tecken på torr hårbotten och då kan man prova ett milt schampo istället.

Inga ämnen är jättebra i överdrift för vare sig hälsa eller miljö, säger Tomas Byström, utredare på enheten för kosmetiska produkter på Läkemedelsverket.

- Mjällschampo är bra att använda när man har besvär, men ska inte användas i onödan. Det är en balansgång. Dock ska man alltid följa ordinationer och råd från sin läkare.

Han konstaterar också att det ofta sker en överanvändning av kosmetiska produkter.

ANNONS

- När det gäller läkemedel är det inte samma typ av offensiv marknadsföring. Man bör ha respekt för biocider som exempelvis zinkpyrition så man inte använder dem i onödan. Behöver jag de här produkterna? Eller finns det något annat sätt?

Den som vill undvika svampdödande ämnen lockas kanske av mjällschampo med nässel-extrakt eller hårvatten med neemblad, björk, arnika, hästkastanj och kardborre. Men även här höjer Jan Faergemann ett varningens finger:

- Tyvärr finns det för lite dokumentation av miljömärkta schampon för att vi ska kunna dra några slutsatser. Man bör inte glömma att risken för allergi kan vara högre än hos de mjällschampon som utprovats under lång tid.

Så åtgärdar du mjäll

  1. Huden förnyas ständigt, vilket även gäller hårbotten. Om det sker en ökning av mängden döda hudceller börjar de synas i form av vita flagor – detta vi kallar mjäll.
  2. Mjäll kan bland annat utlösas av stress, hormoner, uttorkad/irriterad hårbotten och känslighet mot svamp.
  3. Mjäll kan uppstå både om du har torr eller fet hårbotten. Åkomman har inget att göra med hur ofta du tvättar håret och är inte smittsam.
  4. Mjäll orsakad av torr hårbotten visar sig som torra hudflagor som lossnar lätt och ”snöar" ner på axlarna.
  5. Åtgärdas genom att: Undvika hårvårdsprodukter som kan torka ut hårbottnen, som mousse, gelé eller spray med alkohol. Byt till ett mildare schampo, om detta inte funkar, testa ett milt mjällschampo
  6. Mjäll orsakad av överproduktion av jästsvamp är större fetare hudflagor som fastnar i håret och hårbotten.
  7. Åtgärdas genom att undvika täta mössor som kan bidra till ökad svamptillväxt. Testa ett milt mjällschampo eller pröva ett starkare mjällschampo med exempelvis selen eller svampdödande medel.
ANNONS