Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En av fem citrusfrukter bär spår av bekämpningsmedlet klorpyrifos, enligt Livsmedelsverkets nya kontroller. Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Riskfyllt bekämpningsmedel på var femte citrusfrukt

Var femte citrusfrukt i svenska butiker har spår av bekämpningsmedlet klorpyrifos – som misstänks kunna orsaka nervskador hos foster. Det visar Livsmedelsverkets nya kontroller.
– Som vanlig konsument behöver man inte vara orolig, säger toxikologen Anneli Widenfalk.

Livsmedelsverket har i år gjort 158 test på citrusfrukter i den svenska handeln. Mer än var femte, 22 procent, av de kontrollerade frukterna hade spår av insektsmedlet klorpyrifos. Det var SVT Nyheter först med att berätta.

Ingen av frukterna i testet innehöll dock nivåer över det gällande gränsvärdet.

– Nivåerna var långt under gränsvärdena. Man behöver egentligen inte alls vara orolig över det här som vuxen eller större barn, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket.

Misstänks kunna ge skador på barns hjärnor

Klorpyrifos är ett vanligt insektsbekämpningsmedel som används vid odling av frukt och grönsaker. Det är inte tillåtet i Sverige men används i flera länder både inom och utanför EU – i årets test hittades spår av ämnet bland annat på citrusfrukter från Marocko, Spanien och Brasilien. Bekämpningsmedlet misstänks kunna orsaka nervskador hos foster och skador på hjärnan hos små barn, enligt Livsmedelsverket.

– Det är framförallt foster, under känsliga perioder i utvecklingen av hjärnan, som kan vara utsatta, säger Anneli Widenfalk.

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, bedömer sedan i somras att ämnet inte uppfyller kraven för att godkännas i EU.

– Efsa har gjort en ny bedömning av ämnet. De har upptäckt osäkerheter i det vetenskapliga underlaget och det gör att de inte kan sätta en nivå för när ämnet inte ger hälsoeffekter. För att ta det säkra före det osäkra föreslår nu EU-kommissionen att klorpyrifos inte får förnyat godkännande och att europeiska konsumenter inte bör exponeras för ämnet alls, förklarar Anneli Widenfalk.

Livsmedelsverket: Ett avtagande problem

På Livsmedelsverkets hemsida skriver myndigheten så här om klorpyrifos:

"Baserat på de studier som finns om effekter av klorpyrifos hos människor finns det inget som tyder på att mängder av den storlek som konsumenter i Sverige får i sig i dag skulle påverka hälsan"

Anneli Widenfalk poängterar också att problemet med klorpyrifos-spår i maten minskat de senaste åren. När Livsmedelsverket 2016 undersökte citrusfrukter fann de till exempel spår av medlet i 39 procent av de testade frukterna.

– V har sett att både halten i frukterna och den totala exponeringen mot svenska konsumenter minskat med tiden. Det här är ett avtagande problem, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.