Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nerhu

Risk med livförsäkring till högt belopp

Leni Ekendahls häst tvingades genomlida svåra plågor innan Folksam slutligen gick med på avlivning.

Tre år senare har inte mycket hänt, trots bolagets löfte om en total översyn av sina villkor.
För sex år sedan fick Leni Ekendahls lovande dressyrhäst Nehru en virussjukdom i ögat. Trots operationer blev hästen allt sämre – troligen hade viruset nått hjärnan via en nerv. Han fick svårt att tåla ljud, ljus och beröring och fick allt tätare anfall med kraftiga huvudskakningar.

 Dyrare försäkra häst än barn:


Efter flera veckor på djursjukhus fick Nehru diagnosen head shaking och ordineras smärtstillande medicin. En veterinär som blir vittne till ett av hans anfall vill avliva honom på plats.
Men Folksam, där Nehru var livförsäkrad till ett högt belopp, ville först låta undersöka honom på Strömsholm – annars skulle man inte betala ut livförsäkringen. Därefter förordade Folksam att Nehru skulle opereras, trots vetskap om starka nervsmärtor efter en sådan operation.
Under operationen visade sig nerven vara svår att åtgärda. Efter­åt var Nehru i ett fruktansvärt skick. Smärtstillande hjälpte inte, han skrapade sönder sitt huvud mot boxväggarna. Efter ytter­ligare 27 dagar fick sjukhusets veterinärer Folksam att gå med på avlivning. Och till slut betalade Folksam ut försäkringspengarna.
Leni Ekendahl vill med sin erfarenhet varna andra.
–  Risken med livförsäkring är att försäkringsbolagen kan utsätta hästar för orimligt lidande för att slippa betala ersättning, säger hon, och berättar att det var Folksams handläggare som rekommenderade henne att teckna livförsäkringen A2.
– Hade jag vetat hur det skulle gå hade jag valt ett lägre försäkringsbelopp eller enbart veterinärförsäkring. Det får inte finnas ultimatum från bolagens sida när en häst är försäkrad till ett högt belopp. De vägrade betala försäkringsbeloppet, i stället ville de forska på honom. Våra veterinärer sa att de inte kunde ta bort Nehru även om de ville, för då störde de forskningen och bidragen till den.

Folksam har i media beklagat Nehrus fall, och sagt att man med facit i hand skulle ha gjort på annat sätt. Bolaget framhöll att man agerade med hästens bästa för ögonen och lovade att göra en total översyn av livförsäkringen A2 för att förhindra liknande fall i framtiden.
Men nu, tre år senare, ser försäkringsvillkoren för A2 likadana ut, bortsett från ett tillägg som förtydligar att försäkringen inte omfattar skador på senor, gaffelband och ligament, dock ersätts helt avskuren sena.
Varför har ni inte gjort mer?
– A2 är en livförsäkring med begränsningar. Vi funderade mycket på hur vi skulle kunna göra den bättre och ändå erbjuda en rimlig premie. Vi hittade helt enkelt inga bättre lösningar, men jag önskar att vi kunde vara tydligare, säger Christer Andersson, skadechef på Folksam, och tillägger att konkurrenterna i branschen har liknande produkter med likartat innehåll.
Fotnot: Forskaren och veterinären Veronica Roberts ser likheter mellan head shaking och trigeminusneuralgi (smärta i hjärnnerven) som kan drabba människor. Sjukdomen, även kallad självmords-sjukan, ger svåra ansiktssmärtor som beskrivs som outhärdliga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.