Risk att läsk tolkas som hälsosamt

Flera globala livsmedelsföretag planerar en ny märkning för att visa matens näringsvärde. Men märkningen baseras på portionsstorlekar som industrin själv tagit fram. Orealistiskt, särskilt för onyttiga livsmedel, menar Sveriges Konsumenter.

ANNONS
|

30 gram chips, det är en stor handfull – och utgör en portion, enligt livsmedelsföretagen. En portion choklad, även det 30 gram, består av fyra bitar av en Marabou chokladkaka. Så står det på förpackningarna. Men är det rimliga portioner?

Nej, om man frågar den ideella föreningen Sveriges Konsumenter. Här har man länge tyckt att märkningen snarare är förvirrande än att den är upplysande för konsumenten.

–När det gäller speciellt onyttiga livsmedel tycker vi att portionsstorlekarna ofta är konstiga och godtyckliga, och ger utrymme för manipulationer. Det kan bli orealistiskt utifrån hur många chips man faktiskt äter åt gången, säger Jan Bertoft, Sveriges Konsumenters generalsekreterare.

ANNONS

Vidareutvecklad variant

Sedan december 2016 är det obligatoriskt inom EU att deklarera närings- och energiinnehållet på alla matförpackningar per 100 gram. Parallellt med det får närings- och energiinnehållet fortfarande deklareras i de av industrin framtagna portionsstorlekarna, och nyligen meddelade flera stora globala livsmedelsföretag att man vill vidareutveckla den varianten.

Den nya märkningen som planeras ska vara färgkodad, en så kallad trafikljusmärkning. Tanken är att signalfärger ska underlätta att äta mer hälsosamt. Små portionsstorlekar är en viktig utgångspunkt när den nya trafikljusmärkningen tas fram.

Men på Sveriges Konsumenter är man tveksam.

– Ett trafikljussystem kan fungera för färdigmat där man har givna portionsstorlekar, men inte för snacks, säger Jan Bertoft.

På Livsmedelsverket har man ännu inte tagit ställning till livsmedelsföretagens initiativ, dock finns det vissa farhågor:

– Det finns en risk att små portioner av livsmedel som läsk, godis och kakor märks med grönt ljus och därmed tolkas som hälsosamma och bra val, säger nutritionisten Anna-Karin Quetel.

Mer rättvisande

Steve Mann, kommunikationssamordnare på Mondelez som äger märket Marabou, håller inte med:

– Vårt intresse är inte att sätta ett grönt ljus på choklad. Idén med portionsstorlekarna är att få realistiska portioner, alltså i linje med vad människor konsumerar.

Han anser att det är mer rättvisande om näringsvärden anges baserat på portioner istället för 100 gram. En normal portion smör är oftast en väldigt liten mängd. För andra typer av livsmedel kan en portion vara en större mängd.

ANNONS

– 30 gram är mer eller mindre standard för choklad men vi är öppna för att diskutera det, säger Steve Mann.

På Coop är man av en annan åsikt. På livsmedelskedjans egna produkter finns det inga portionsangivelser på matförpackningarna. Man använder sig enbart av 100 gram som jämförelsevikt.

– Vi har bestämt oss för att inte använda portionsbaserad deklarering på våra egna varumärken, då det försvårar snarare än förenklar för våra kunder. Det gäller främst produkter som är mindre hälsosamma, säger Kajsa Liljegren, presskontakt på Coop.

I en rapport som lämnades till regeringen i maj slog Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten fast att ohälsosamma matvanor är en av de största riskfaktorerna för fetma och att folk dör i förtid i Sverige. Rapporten heter ”Förslag till åtgärder för ett stärkt, långsiktigt arbete för att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet”.

FAKTA

  1. I december blev det obligatoriskt att märka all förpackat mat med energi- och näringsvärde per 100 gram/100 milliliter. Samtidigt får förpackningarna fortsätta märkas med livsmedelsindustrins egna, frivilliga märkning.
  2. Den märkning som livsmedelsindustrin använder idag kallas GDA-märkning (Guideline Daily Amount) eller RI-märkning (Reference Intake eller referensintag). Den visar energivärdet och näringsvärden för bland annat kalorier, fett, salt och socker per portion, och hur många procent det utgör av referensintaget per dag.
  3. Den svenska nyckelhålsmärkningen är en frivillig hälsomärkning som företag kan använda sig av. Den finns enbart på livsmedel som ger näring. Chips och godis kan inte nyckelhålsmärkas. Svenska myndigheter ställer inga krav på märkning eller varningsmärkning på ohälsosam mat.
ANNONS