Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En smördeg utan smör blev konsumenternas favoritbluff. Bild: Äkta vara
En smördeg utan smör blev konsumenternas favoritbluff. Bild: Äkta vara

Resultatet: Den blev Årets matbluff 2020

Nu har konsumenterna röstat färdigt om Årets matbluff. Det blev en produkt som inte innehåller en gnutta av det den utger sig för att vara.

För sjätte året har antipriset Årets matbluff röstats fram av konsumenterna.

2020 års antipris går till en smördeg – utan smör.

Med liten marginal röstades Pop Bakery Smördeg fram som ”vinnare” med 5 644 av totalt 14 610 röster.

Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara. Enligt honom är kanske konsumenternas röster en reaktion på att det i Sverige är tillåtet att kalla något för smördeg som inte innehåller smör. Bild: Äkta vara
Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara. Enligt honom är kanske konsumenternas röster en reaktion på att det i Sverige är tillåtet att kalla något för smördeg som inte innehåller smör. Bild: Äkta vara

– Bluffen är att produkten heter smördeg, men innehåller palm- och solrosolja i stället för smör, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara, som delar ut utmärkelsen.

Smördeg utan smördeg är tillåtet i Sverige

Pop Bakery är långtifrån ensamma om att kalla deg utan smör för smördeg. Det är helt okej med det namnet, eftersom ett undantag för EU:s regler gäller i Sverige.

– Men den här borde heta oljedeg i stället, anser Björn Bernhardson.

LÄS MER: De kan bli årets största matbluff 2020

Enligt honom är det uppenbart att svenska konsumenter förväntar sig en smördeg om den heter så.

– Åtminstone borde huvuddelen av fettinnehållet vara smör.

Motiveringen till att antipriset går till Pop Bakery Smördeg

”Produkten heter smördeg, men innehåller trots detta inte minsta gnutta smör. Det borde förstås inte vara tillåtet, men enligt ett undantag från EU:s regler som Sverige fått till, är det märkligt nog fullt legalt. Landets konsumenter verkar dock ha en helt annan uppfattning. Det visar 21 nomineringar av just olika varianter av smördeg, som vi fått in till Årets matbluff bara under förra året. Av dessa har vi valt ut denna från Pop Bakery, som är en av de vanligast förekommande i svenska butiker och där smöret har bytts ut mot solros- och palmolja.”

Källa: Äkta vara

EU:s regler föreskriver att produkter som har smör i namnet också ska innehålla smör, men gör samtidigt undantag för ett antal beteckningar. Det handlar förutom om smördeg även om jordnötssmör, kakaosmör och smörsopp.

De senare tre är rimliga undantag, menar Björn Bernhardson, eftersom det inte finns någon risk att konsumenten skulle tro att dessa produkter skulle innehålla smör när de aldrig har gjort det.

Smördeg har successivt kommit att innehålla andra fetter och har alltmer blivit ett namn på en viss typ av produkt med ett visst användningsområde, snarare än en deg som innehåller smör.

Undantaget för namnet smördeg ”borde tas bort”

– Det här är en tydlig signal att det nuvarande undantaget borde tas bort. Konsumenter förväntar sig helt enkelt att en smördeg ska innehålla smör och då ska den också göra det. Deg som inte innehåller smör borde helt enkelt kallas för något annat, säger Björn Bernhardson.

Hans förslag är att byta namn på den typen av produkt till motsvarande som finns i andra europeiska länder och översätta det till svenska. Puffdeg är en variant, bladdeg en annan.

– Det skulle innebära att konsumenterna faktiskt tar reda på innehållet, säger han.

Resultatet i omröstningen

Pop Bakery Smördeg: 5 644 röster

Svensk Honungsförädling Blomsterhonung, ekologisk: 4 705 röster.

(”I själva verket har den producerats i något av lågprisländerna Mexiko, Brasilien, Bulgarien och Kuba.”)

Herrljunga cider Anno 69 äppelcider, alkoholfri: 2 425 röster

(”Denna dryck utstrålar kvalitet. Den kallas hantverkscider och äpplena är dessutom kallpressade. Enbart fem procent av juicen är kallpressad. I övrigt består drycken, i likhet med annan ciderläsk, av vatten, socker, äppelsyra, konserveringsmedel och den föga hantverksmässiga ingrediensen äppelarom.”)

Max Sourcream & pepper dressing: 1 009 röster

(”Den här dressingen innehåller ingen som helst sourcream.”)

Estrella Nötmix honung & salt: 827 röster

(”Nötternas söta ytskikt består mest av vanligt socker. Av 35 gram sockerarter utgörs bara två ynka gram av honung.”)

Källa: Äkta vara

Företrädare för Pop! Bakery skriver i ett mejl till Äkta vara att smördegen kommer att få ett nytt recept från och med vecka 11, ett beslut som ska ha fattats redan förra året. Tillverkaren säljer redan smördeg, gjord på smör, i bland annat Frankrike och Nederländerna.

Missa inte det senaste från GP Konsument!

Nu kan du få alla konsumentnyheter, tester, guider och jämförelser som en notis direkt till din mobil eller läsplatta genom att klicka på följ-knappen vid taggen Konsument. Läser du via appen hittar du den under artikeln och på sajten överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.