Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Resesängar 07

Flera resesängar för barn håller inte måttet. Det visar ett laboratorietest. Av åtta testade sängar klarade endast tre samtliga delar i den europeiska säkerhetsstandarden.

Testfakta har på Göteborgs-Postens uppdrag låtit SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, undersöka åtta populära modeller, från 300 kronor till 1 800 kronor.

Testet fokuserade på två moment som vid tidigare sängtester visat sig problematiska. Hur klarar de sig i förhållande till de europeiska säkerhetskraven? Hur lätta är de att fälla upp/ner och transportera?

Kvalitetsskillnaderna var lika stora som prisskillnaderna. Endast tre av modellerna klarade samtliga moment i den europeiska säkerhetsstandarden. Det var sängen från Babybjörn - testvinnare - och bägge modellerna från Carena.

Den vanligaste orsaken till att inte klara säkerhetsstandarden var brister i monterings- och säkerhetsinstruktionerna. Framförallt handlade det om att det saknades olika varningstexter i instruktionerna.

- Att fem av åtta sängar inte uppfyller säkerhetsstandarden är absolut inte tillfredsställande. Det är viktigt med instruktionerna. Man får inte glömma att de flesta som köper den här typen av sängar är föräldrar för första gången, säger Kerstin Csiffary, säkerhetsexpert på Konsumentverket.

En viktig del i testet var att undersöka hur lätta eller svåra sängarna var att sätta ihop och plocka ner.

Testpanelen, som bestod av tre personer, fick klara sig med de på flera håll bristfälliga instruktionsfoldrarna. Trots det hade de inga större problem. Däremot skiljde det en hel del i hur lång tid det tog att montera sängarna.

- Några gick väldigt snabbt att få ihop. De tog inte mycket mer än en minut. Svårast var Nomad. Det var lite mer pyssel med den, säger Bengt-Åke Andersson, testansvarig på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Riskerar välta
Pogy riskerar att välta om barnet lutar sig mot sidorna, eftersom kanterna viker sig lätt. Kanterna är 35 centimeter, jämfört med säkerhetsstandardens krav på minst 60 cm.

- Egentligen går den bara att använda till spädbarn. Det funkar inte om barnet kan röra sig för mycket, säger Bengt-Åke Andersson, testansvarig på SP.

De andra två sängarna som inte klarade standarden var Nomad och ABC Design. Båda hade dragkedjor som kunde öppnas enkelt utifrån.

- Dragkedjan ska inte kunna öppnas av ett mindre syskon till exempel. Det ska vara en låsanordning på, säger Bengt- Åke Andersson.

Samtliga testade sängar klarade hållfasthetsprovet på sängbottnen. Även när det gäller klämrisken höll samtliga sängar måttet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.