Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Regnställ - barn 06

Sju av åtta regnställ för barn håller inte tätt efter en tids nötning. Det visar en laboratorieundersökning som GP Konsument låtit göra.

Tiotusentals föräldrar köper regnställ till sina barn för att de ska slippa bli blöta i höstrusket.
Det är ett av småbarnens viktigaste basplagg utomhus och att ett regnställ håller tätt förutsätter de flesta.
Men vad många föräldrar inte vet är att få ställ håller tätt.
Testfakta har för Göteborgs-Postens räkning laboratorietestat åtta populära regnställ för barn i olika prisklasser. Från den billigaste, 233 kronor från Ellos, till den dyraste från Abeko, för 600 kronor. Men pris och kvalitet hänger inte ihop. Sju av ställen läcker när de använts ett tag.
- Att alla skulle hålla tätt trodde jag inte. Men jag räknade med att några fler skulle hålla tätt, säger Karin Rangdén, provningstekniker på Textil- och läderlaboratoriet i Stockholm där testet genomförts.
Samtliga åtta plagg testades både före och efter nötning. Före nötningen höll materialet i samtliga regnställ tätt.
För att testa hur täta ställen är efter att barnet åkt rutschkana, krupit runt i sandlådan och använt dem ett tag nöttes ställen med sandpapper i en speciell testmaskin. Allt för att vara så likt verkligheten som möjligt.
Efter behandlingen läckte sju av åtta ställ. Det var endast stället från Lindex som fortfarande var vattentätt.
Stället från Lindex var inte bara vattentätt. Det höll hög kvalitet även i de andra testmomenten och fick bäst slutbetyg. Sämst i testet blev ställen från Ellos och Polarn o Pyret.
Förutom vattentätheten testades rivstyrka, slitstyrka och säkerhet när det gäller farliga snoddar, fastsydd luva eller farliga knappar.
När det gäller säkerhet undersöktes plaggen enligt branschstandarden och alla höll måttet. Antalet reflexer omfattas dock inte av säkerhetsstandarden. Här var det också mycket stor skillnad. Samtliga hade reflexer, men reflextätast var regnställen från Kids Comfort och Ellos.
Miljöargumentet brukar vara viktigt, inte minst när det gäller barnprodukter. Men endast tre av de testade regnställen, Abeko, Polarn o Pyret och H & M, har så kallad Öko-Tex märkning. Märkningen garanterar att kläderna inte innehåller så höga koncentrationer av hälsoskadliga ämnen att de kan vara farliga för hälsan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.