Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen diskuterar nyttigare mat

Regeringen tar hjälp av handeln och livsmedelsindustrin för att få svenskarna att äta nyttigare. Samtidigt är frågan om en särskild fettskatt inte helt avförd, enligt folkhälsoministern.
- Det är mycket på det här området som inte går att lagreglera. Det är en stor fördel om vi kan samarbeta med branschen när det gäller att skapa en bättre folkhälsa och minska övervikten, säger folkhälsominister Maria Larsson (kd) som bjudit in till ett möte nästa vecka.

Hon nämner reklam och var olika varor placeras i butiken.
Frågan om lägre moms på nyttigare varor, populärt kallad fettskatt, är inte död.

- Man ska aldrig utesluta något. Men i det korta perspektivet är det så dramatiska prissänkningar man måste göra för att priset ska motivera konsumenten, säger hon till TT.

Upp till var och en
Men olika skatter på matvaror är inte populärt bland livsmedelsbranschen och handeln.
- Man ska inte hålla på och manipulera med skatter på mat på det viset, säger Agneta Dreber, vd för Livsmedelsföretagen.

Livsmedelsbranschen har redan gjort en hel del för att ändra sammansättningen på produkterna, framhåller hon.
- Går du in och tittar på en mejerihylla kan du se att det finns en mängd olika fetthalter, beroende på vad man vill ha.

Men det måste vara upp till var och en vad man stoppar i munnen, resonerar Dreber som tidigare var Folkhälsoinstitutets generaldirektör.

Tunga varor
En fettskatt skulle slå snett mot vissa produkter och frågan är om de momssatser som finns räcker för att göra frukt och grönt mer attraktivt, säger Thomas Svaton som är vd för Svensk Dagligvaruhandel.
Att butikerna skulle sluta sälja chips, godis och läsk är inte realistiskt.
- Chips, godis och läsk är tunga varor i en butik. De måste finnas.
Han tror mer på dialog med medborgarna och information redan i skolan.

Att rotfrukter sällan tillhör lockvarorna i de stora matvarukedjornas annonsblad är en del av samhällstrenden.
- Allt mindre mat lagas i hemmen, det är mycket halvfabrikat och färdiga rätter.
Hur varorna exponeras är en viktig fråga för handeln, som också blivit bättre på frukt och grönt, tycker Svaton. Men risken för snatterier gör att godiset nog behåller sin plats intill kassorna.

Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm tror inte på allmänna informationsinsatser:
- Vi vet att vi har väldiga problem bland vissa grupper av befolkningen. Man måste våga ta i frågan och fundera över vilka som behöver informationen bäst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.