Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Rakapparater test 2013

En rakapparat kan kosta allt från ett par hundralappar till uppemot 5 000 kronor. Alla fyller samma funktion – men det är ändå mycket som skiljer dem åt.

En bra rakapparat ska utföra sitt jobb snabbt och bekvämt. Eftersom vikt och storlek kan variera kraftigt mellan apparaterna, är det enda sättet att hitta rätt modell för just dig att prova dig fram för att se hur de ligger i handen. När du väljer storlek på apparaten är det också värt att tänka på hur mycket du reser. En stor och kraftfull apparat ger ofta ett bra resultat – men den tar också mycket plats i resväskan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När det kommer till komfort påverkar rakapparatens skärhuvud känslan. Med fjädrande skärhuvuden får du en bekvämare rakning och oftast också ett bättre resultat än vad en apparat utan fjädring åstadkommer. Fjädrande huvuden kommer åt överallt och underlättar vid rakning över till exempel hakan.

Wiseguide har på GP:s uppdrag testat åtta apparater. Sju av dem är uppladdningsbara och den åttonde drivs med AAA-batterier. Fundera över vilka behov du har när det gäller batteri. Hur lång batteritid behöver du och hur snabbt behöver du kunna ladda din rakapparat? Biltema 84105 tar till exempel 8 timmar att fulladdas, medan de flesta andra klarar det på 60 minuter. Merparten av modellerna har dessutom snabbladdning som gör att man kan få till en rakning med bara tre till fem minuters laddning.

Allt fler rakapparater är i dag också utrustade med en digital display som visar hur lång batteritid som återstår – mycket praktiskt för att undvika en urladdad apparat när det är dags för rakning.

För den som har ont om tid kan det vara klokt att satsa på en vattentålig modell, då man kan raka sig samtidigt som man duschar. Har man inte det behovet bör man ändå rikta in sig på en rakapparat vars knivar går att skölja under rinnande vatten, då detta underlättar rengöringen. Två av deltagarna i testet har tillhörande rengöringsstationer, där rakapparaten kan placeras för automatisk rengöring.

Marknaden för rakapparater domineras av några få tillverkare. Störst är Braun och Philips vilka representeras av två modeller vardera i testet. Även Panasonic och Remington har ett flertal rakapparater i sortimentet. Utöver dessa består utbudet av mindre tillverkare med enstaka modeller.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.