Rakapparat 05

ANNONS
|

Varje morgon rakar sig hundratusentals svenska män. Hälften använder vanlig hyvel, de andra rakapparat. Vad som är bäst, hyvel eller apparat, är dock i högsta grad individuellt.

- Vad jag vet finns det mycket lite vetenskapliga studier på området. Den allmänna uppfattningen är att elektriska apparater är skonsammare mot huden än hyvel, vilket kan ha betydelse för dem som har problem med exempelvis eksem i ansiktet. Övriga kan välja det som känns bäst, säger docent Mats Berg som är överläkare och verksamhetschef vid hudkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Testföretaget Consumer Content har på uppdrag av Göteborgs-Posten testat nio av de vanligaste uppladdningsbara rakapparaterna för män i prisklassen 1 000 kronor till 2 700 kronor.

ANNONS

Bland annat har det testats hur pass bra de är på att raka kort skäggstubb, lång skäggstubb, hur apparaten följer ansiktets konturer, hur skonsam den är mot huden, ljudnivån och batterikapacitet.

Dyraste rakapparaten har bäst effekt

Bäst totalbetyg fick en av de billigaste apparaterna, Panasonics Pro-Curve, som har ett cirkapris på 1 000 kronor. En annan rakapparat i samma prisklass fick lägsta betyg, Philips Super Reflex.

Bäst rakeffekt hade testets dyraste apparater - Philips Sensotec och Braun Activator. Med rakeffekt menas hur många gånger apparaten måste dras över samma ställe tills skägget rakats bort.

I bedömningen av rakeffekt har det inte tagits hänsyn till hur apparaten följer ansiktets konturer, inte heller om apparaterna ger upphov till sveda eller irritation i huden.

Hyvel skär skäggstråna

Än mer effektivt rakar för det mesta en traditionell hyvel. Orsaken är att den skär skäggstråna i eller under hudens nivå medan rakapparaterna klipper stråna över hudens nivå.

Fördelen med rakapparater är å andra sedan att de ofta är enklare att använda - det behövs inget lödder eller vatten - och det går något snabbare.

Sedan första världskriget har i princip slätrakat varit det dominerande modet, även om traditionen att raka sig i ansiktet är betydligt äldre än så.

ANNONS

Rakknivar från till exempel bronsåldern har påträffats i gravar i Sverige.

Under 1900-talet ersattes den klassiska rakkniven av först rakhyveln med utbytbara stålblad och sedan av den elektriska rakapparaten.

Den första batteridrivna rakapparaten lanserades för drygt 40 år sedan.

Den svenska marknaden för rakapparater domineras i dag av Braun och Philips, som tillsammans står för närmare 90 procent av försäljningen. Tredje största tillverkare är Panasonic.

Så gjordes testet

Det praktiska testet har genomförts av Intertek (ETL Semko) Research and Performance Testing i Storbritannien. Det omfattar följande moment: rakeffekt kort skäggstubb, rakeffekt längre skäggstubb, hur apparaten följer ansiktets konturer, skonsamhet mot huden, hanterbarhet/ utförande, rengöring, ljudnivå och batterikapacitet.

En specialrekryterad användargrupp på fem personer i åldern 20-47 år har bedömt rakapparaterna. Samtliga har ljust eller medelblont hår och är vana vid att använda elektriska rakapparater. Varje försöksperson testade samtliga nio apparater (två apparater åt gången i tre dagar). Efter provningen har användarna fyllt i ett formulär där de graderat parametrarna från 1-5. Ljudnivå och batterikapacitet har testats i en kontrollerad laboratoriemiljö.

Fakta

Två tekniker för rakning

Det finns i princip två olika tekniker för elektriska rakapparater, vibrerande och roterande.

Vibrerande apparater har ett antal lameller med vassa kanter som är placerade i samma höjd och parallellt med varandra. Dessa lameller vibrerar i sidled och klipper av de skäggstrån som kommer in genom hålen i plåthöljet.

Roterande apparater har i stället roterande knivar som kapar de hår som kommer in genom plåthöljet.

I testet är Braun och Panasonics apparater vibrerande och Philips roterande.

ANNONS