Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Radio - internet 10

Med en internetradio får du hela världens musik, nyheter och debatter direkt hem till dig.

Har man jobbat, pluggat, bott eller semestrat utomlands så vet man att det finns mängder av roliga, bra och intressanta radiostationer där ute.

Som tur är sänder de flesta radiostationer numera inte bara via radiovågor utan även live via internet.

Vad man behöver för att lyssna på internetradio är en bredbandsuppkoppling samt ett trådlöst nätverk. Radion kopplar upp sig på ditt nätverk och letar sedan reda på en radioportal på internet. Därifrån hämtar den information om vilka stationer som finns, vilket land de sänder från, vilken sorts innehåll kanalen sänder samt adressen till stationens sändningar. På radions skärm kan man sedan enkelt välja land, kategori eller en kombination av dem. Sedan är det bara att välja stationens namn och börja lyssna.

Tidskriften Bild & Ljud Hemma har i sitt kommande nummer testat åtta apparater. De gick igenom vilka bordsradioapparater med internetradio som fanns tillgängliga på marknaden vid testtillfället. Efter att ha sorterat bort de apparater som tidskriften testat vid tidigare tillfällen återstod åtta.

Revo Heritage

Med ett snyggt yttre och mängder av ljudkällor och utgångar är Heritage en vinnare.

Heritage är en snygg apparat i lyxiga material som gör att den pryder sin plats i de flesta hem. I kontrast till retrostuket på utsidan är insidan späckad med den senaste tekniken. Man får inte bara digitalradio utan dessutom en praktisk iPod-docka. Det finns även ovanligt många anslutningar till andra apparater. Trots all teknik är den lätt att använda tack vare den stora skärmen och smarta knapparna. Den tunna basen kan testarna förlåta då allt annat är utmärkt.

Pinell Supersound II

Pinell har tagit en gammal storsäljare och lyssnat på önskemålen om förbättringar. En bättre skärm, kraftigare högtalare och framför allt fjärrkontroll gör att det nu finns få saker att klaga på. Åtminstone för en apparat i den här prisklassen. Den klarar de vanligaste ljudkällorna och dessutom DAB-radio. Ljudet är över medel även om man inte bör dra på volymen alltför högt. Vill man ha en enkel internetradio till ett lågt pris är Supersound utmärkt.

Scansonic R4

Testarna kan inte annat än bli imponerade av hur solid R4 känns och hur lyxig finishen är. Den har dessutom en mycket bra skärm och ett navigeringshjul som gör den snabb och enkel att använda. Ljudet är dessutom mycket bra för att vara en så pass liten apparat. Vill man ha en liten och snygg internetradio som dessutom låter bra är Scansonic ett utmärkt val. Det enda som hindrar den från att vinna testet är att Revo har fler källor och fjärrkontroll.

Teac WAP-R 8900

Teacs apparat är imponerande. Den är välbyggd och känns genomtänkt på alla sätt. Finesserna är rikliga men hanteringen är ändå enkel tack vare den stora skärmen. Ljudet är utmärkt och det finns till och med resurser för att fylla ett vardagsrum med musik. Som en bonus är den även bärbar och batteridriven. Om man är så lyckligt lottad att priset inte spelar någon roll så ska man definitivt köpa denna modell. Andra alternativ är dock mer prisvärda.

Grundig Sonoclock 890i WEB

Sonoclock är inte lämplig att ha stående på bordet då högtalaren sitter på undersidan. Vill man däremot montera sin radio under ett köksskåp på är Grundig inte bara ett bra val utan den enda apparaten som är lämplig. Det är väldigt praktiskt och då kan man förlåta att ljudkvaliteten är medelmåttig. Speciellt som den har bra knappar och skärm, många ingångar och klarar alla möjliga ljudkällor. Kort sagt: en trevlig underhållare under matlagningen.

Philips Streamium MCi298

Det stora formatet gör att denna inte direkt är något för nattduksbordet. Om man däremot placerar den på en hylla i köket så kan man glädjas åt stereoljudet och den alldeles utmärkta pekskärmen. Ljudet är inte alltid det bästa men skruvar man lite på inställningarna går det att få okej kvalitet. Mediespelaren och internetradion funkar som de ska. Vill man även ha cd-spelare i apparaten så är det inte så mycket att välja mellan, då är det denna man ska ha.

OXX Vantage

Ska man ha en tekniskt avancerad apparat med cool design så kan man misstänka att det inte räcker att lägga en tusenlapp. Mycket riktigt så har Oxx sparat in på det mesta. Apparaten känns lika billig som den är och det finns inte många funktioner. Ljudet är dessutom inget vidare. Men för all del får man en billig apparat med batteridrift, så vill man ta med sig radion ut på balkongen kanske detta är en kompromiss man kan leva med.

Terratec Noxon iRadio

I tokbilliga apparater med avancerad teknik har det sällan funnits någon budget kvar för ljudet och så är även fallet här. Den känns plastig och är ingen större glädje att varken använda eller lyssna på. Ska man absolut ha den billigast möjliga internetradion så är Iradio svaret. Lite imponerande är det faktiskt att den ens fungerar till det här priset. Testarna anser dock att det är väl värt pengarna att lägga på några hundralappar och köpa en snyggare apparat med bättre ljud.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.