Rågbröd - danskt rågbröd - test

ANNONS
|

Utbudet av bröd jäser över i butikshyllorna och antalet sorter räknas numera i hundratal. Men medan de stora bagerierna ideligen prövar nya innovationer finns det klassiker som inte trender och nycker rår på.

Till denna kategori hör det danska rågbrödet. Ingen storsäljare men den har sina anhängare. I dessa surdegstider tycks det fått ett uppsving, dock utan att ha blivit någon riktig massprodukt.

Efter en rundringning valde vi ut åtta stycken bagerier/konditorier som alla hade danskt rågbröd på butikshyllorna under vår testdag, en tisdag.

Testpanelen visade sig bestå av både sanna rågbrödsentusiaster och dem som inte så ofta valde att ha grovt i mun.

ANNONS

- Jag brukar tycka att bröden är för torra, därför köper jag inte så ofta. Men efter det här kan det nog bli en vana, sade Susanne Johansson nöjt, när hon kommit igång med testandet.

För Anders Pettersson var rågbrödstestet ingen uppoffring:

- Det är en klar favorit. Jag vet att det helst ska mogna ett dygn. Men ofta är jag för het på gröten, och smakar i förväg.

Sassa Wickman tog god tid på sig och inandades med välbehag dofterna från brödskivorna:

- Den här doften är faktiskt den som är bäst av alla. Den går före både blommor och parfym, sade hon njutningsfullt.

Fredrik Jansson är en entusiastisk anhängare av rågbröd och äter det ofta:

- Man kan absolut ha det till mer än frukosten. Det passar fint även till middagsmaten.

Efterhand som testet fortskred och paneldeltagarna betade av de anonymiserade brödskivorna, med eller utan smör, kom kommentarerna in på vad som är lämpligt pålägg för rågbröd. Medan Bettan Andersson förordade leverpastej, gurka och gärna lite bacon, så föredrog Marie Berlin Martinsson salami på brödet.

Flera av deltagarna tyckte att det fanns stora skillnader på de testade bröden.

- Något av dem hade en smak av sockerkulör. Men så ska det inte vara. Det ska finnas en klar smak av syrlighet, konstaterade Bettan Andersson.

ANNONS

Fem fyrar

Vikt: 871 gram

Pris: 48:90 (56:14/kg)

Kommentarer: Bra syrlighet. Fint tuggmotstånd. Har en saftighet som ger en underbar smak. Det här vill jag ha mer av. Fina mjuka korn med mycket smak.

Fyra fyrar

Vikt: 741 gram

Pris: 40 kr (53:98/kg)

Kommentarer: Ett vackert bröd som ser hembakat ut. Luktar gott . Bra tuggmotstånd. Har en lång god eftersmak. Alltför svag syrlighet.

Fyra fyrar

Vikt: 933 gram

Pris: 45 kr (48:23/kg)

Kommentarer: Har en god smak som sprider sig i hela munnen. Bra tuggmotstånd med mycket rågfrön. En fin syrlighet. Kändes lite torrt.

Fyra fyrar

Vikt: 772 gram

Pris: 37 kr (47:93/kg)

Kommentarer: Fin färg. God syrlighet. Ett smakfullt och saftigt rågbröd. Håller ihop fint och är saftigt. Har för lite frön.

Tre fyrar

Vikt: 613 gram

Pris: 35 kr (57:10/kg)

Kommentarer: Ett vackert bröd som ser hembakat ut. Olika smaker kommer fram fint. God eftersmak. För torrt, faller sönder i munnen. Inte så tydlig syrlighet.

Tre fyrar

Vikt: 632 gram

Pris: 24:50 (38:77/kg)

Kommentarer: Har en fin luftighet och god smak. Bra balans mellan syra och sötma. Många goda frön.Saknar det där lite extra. Något kletigt.

Tre fyrar

Vikt: 621 gram

Pris: 25 kr (40:26/kg)

Kommentarer: Mycket bra konsistens och fint tuggmotstånd. Känns äkta. Smular sig, alldeles för torrt. Saknar syrligheten som finns i andra bröd.

En fyr

Vikt: 1673 gram

Pris: 68 kr (40:65/kg)

Kommentarer: Har en häftig doft. Ser blekt och fiberfattigt ut. Smakar inte som danskt rågbröd ska. Alltför finmalt. Syrligheten drar åt det beska hållet.

Vi tog, utan att berätta att vi var från GP, kontakt med ett större antal bagerier/konditorier för att få veta om de hade danskt rågbröd vår testdag. Vi köpte in de åtta bröden direkt från bagerierna/konditorierna. De skivades med maskin och lades på numrerade tallrikar så att ursprunget hemlighölls för konsumentpanelen. Ena halvan av panelen började med bröden som numrerats ett till fyra och andra halvan började med nummer fem till åtta.

Efter att ha smakat de första sorterna fick de fortsätta med de återstående. Till bröden serverades Bregott och vatten.

Testpanelens deltagare noterade efter varje testat bröd sin bedömning av smak, doft, utseende, färg och konsistens. Inför den slutliga betygssättningen var instruktionen att de skulle lägga störst vikt vid smaken.

Kommentarerna är hämtade ur testpanelens protokoll.

Fem fyrar = lysande!

Fyra fyrar = utmärkt

Tre fyrar = bra

Två fyrar = godkänt

En fyr = underkänt

Överkorsad fyr = uselt

Bettan Andersson, 47

Karin Berglin, 51

Marie Berlin Martinsson, 43

Tim Flodin, 25

Fredrik Jansson, 23

Susanne Johansson, 37

Pentti Käppi, 78

Anders Pettersson, 46

Sassa Wickman, 52

ANNONS