Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Birgitta Höglund har gått till Sandra Bergstrand för att få fina naglar i snart två år. Den här gången blev det en nagelförstärkning med gele i vackert vinterrött. Sandra har jobbat med naglar i fyra år och har flera stamkunder. "Många ser det som att få komma och ha en egen stund", säger hon.

Prisskillnaderna är fastnaglade

Det är stor prisskillnad på manikyr i centrala Göteborg visar vår jämförelse. Men nästan lika mycket varierar behandlingarnas innehåll.

Utbudet av skönhetsbehandlingar ökar och i Göteborg finns det mycket att välja på om man vill göra sig extra fin. Nästan lika stort som utbudet är prisskillnaden hos olika nagelsalonger. I en jämförelse som konsumentredaktionen har gjort mellan tio nagelsalonger i centrala Göteborg visar det sig att vissa tar nästan dubbelt så mycket betalt för en klassisk manikyrbehandling än andra, och ännu större är prisskillnaden för en nagelförlängning. En salong inom vallgraven tar 250 kronor för en klassisk manikyr och 200 meter bort får man punga ut med 450 kronor.

Orsaken är tid, då den dyrare behandlingen tar mellan 45 minuter och en timme, och den billigare en halvtimme. På den extra tiden ingår mer och intensivare behandling, som ett återfuktande paraffinbad och mjukgörande krämer. Några av salongerna i vår jämförelse erbjuder även spa-manikyrer för några hundralappar extra, där man får längre behandling med fler produkter.

Priserna varierar också kraftigt om man vill göra en nagelförlängning med fransk manikyr. Mellan de salongerna i vår jämförelse som erbjuder den billigaste och dyraste nagelförlängningen skiljer priserna från 580 till 1 500 kronor, en prisskillnad på 158 procent. Även här är det stor skillnad på behandlingens längd – 50 minuter mot två timmar.

I regel är en naturell nagelförlängning något billigare än en förlängning med fransk manikyr men även här skiljer sig priserna. Hos vissa salonger kan glitternaglarna kosta hundralappar mer medan andra har samma pris oavsett förlängning. En salong hade även olika priser beroende på vem man bokar tid hos.

Raija Zallot är ordförande i Seyf, Svenska estetikers yrkesförbund, och menar att man får vad man betalar för och att man ska akta sig för de allt för utmärkande priserna och kolla upp salongen man går till.

– Det finns det alltid de här avvikarna som vill ha snabba pengar billigt och fort. De som inte är godkända av ett yrkesförbund kan ha en eller två dagars utbildning och resultatet blir därefter.

Nagelsalongen som utmärkte sig med de billigaste priserna i vår jämförelse är inte medlemmar i Seyf, men ägaren Andy Cai berättar att alla deras tekniker har diplom och minst tre års arbetserfarenhet innan de får anställning.

– Vi jobbar med den senaste tekniken vilket gör att behandlingen tar kortare tid. Inga livsprat eller väderprat, man måste kunna leverera fina naglar, det är det viktigaste anser vi, säger han.

Går man till en salong för första gången är en god idé att fråga om personen man ska träffa har en godkänd examen. Och eftersom behandlingarna kan ta olika lång tid och innehålla olika moment, fråga vad som ingår när du bokar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.