Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pepparkakor 05

Ett stort hjärta med hål i. Det blev testpanelens vinnare när den hade knaprat sig igenom åtta av butikernas pepparkakor. Den dyraste kakan delade panelen i två läger.

En pepparkaka i årets testomgång höll måttet för att få full pott, fem fyrar. Panelen visade sig annars vara svårflirtad och gav kakproducenterna bakläxa både bildligt och bokstavligt talat.
- En del av dem var görtråkiga. Man saknar nejlika och ingefära. Men jag kan förstå att bagerierna vill hålla sig neutrala för att tilltala den breda massan, sade Anita Gedda, som beredvilligt lovade bjuda GP:s läsare på sitt eget kakrecept. Hennes recept finns här intill.
Alla runt bordet verkade ha ett eget förhållande till pepparkakor och var överens om att i den bästa av världar så bakas kakorna hemma med det uppväxande släktet, mjöligt och glatt sysselsatt med att trycka fram de mest fantasifulla skapelser ur degen. Men i den normala världen hämtas de från någon butikshylla.
- Någon gång har det väl hänt att jag köpt deg. Men det gäller att ha tålamod med barnen och det är si och så med det, berättade Cicki Johansson.
Vid eftersnacket väckte bidraget från Göteborgs pepparkaksbageri störst känslor. Den betraktas av många som en klassiker och som regel måste man förhandsbeställa kakan för att få tag på den vid juletid. Pepparkakans snittbetyg, tre fyrar, gör dock att dess prisvärdhet kan ifrågasättas. Åtminstone om man betänker att den är nästan åtta gånger dyrare än billigaste konkurrenten från Bakverket som också fick tre fyrar.
- Den sägs ju vara så fantastisk, men jag tyckte inte det var någon skillnad mellan den och de övriga, sade Björn Sjöberg.
Lars Hellberg hade en helt annan uppfattning:
- Den smälter ju som oblat i munnen, sade han njutningsfullt och berättade att i hans hem är det sed att göra en fem-sex peppakaksdegar före jul.
Vid paneltest av pepparkakor för tre år sedan utkristalliserade sig Annas hjärtegoda pepparkakor som klar vinnare. Den här gången hamnade pepparkakan på en mera blygsam placering.
Pepparkakan har svenska anor från 1300-talet. Den kunde stekas på häll och därmed bakas i gamla tiders bondekök. Från början hade den inte alls något med julen att göra. Allmogen fick upp ögonen för den på marknaden. Det var en hållbar artikel som marknadsknallarna kunde åka med från marknad till marknad.
Att pepparkakan sägs göra oss snälla kan ha flera förklaringar. En är att kryddorna förr sågs som läkemedel och peppar sades hjälpa mot sinnessjukdom och depressioner. Snällheten kan också bero på att pepparkakorna innehöll pottaska, som framställdes genom lakning av aska från ved i lerpottor. Det myckna julätandet gav sura magar men den basiska pottaskan lindrade magplågorna och då blev den drabbade snällare.

Fem fyrar
Stora Hjärtan
Tillverkare: Gillebagaren AB
Inköpsställe: Hemköp
Pris:22:90 kr (51:90 /kg)
Kommentarer: God kryddning. Som gjord för att doppa i kaffet. Fräckt med ett hål i. Knaprig och fin. Perfekt, fin färg. Ser lyxig ut. God smak. Knäckig konditorikaka. Rolig form. Bra stark smak.

Fyra fyrar
Annas
Tillverkare: AB Annas pepparkakor
Inköpsställe: Ica Maxi
Pris: 29:95 (74:90 /kg)
Kommentarer: Bästa formen av alla kakorna. När man tuggat en stund kommer en god kanelkänsla fram. Knaprig, men smälter lite väl snabbt. Spröd. Mycket pepparkakskrydda. Gyllenbrun har finast färg av alla. För mjuk i konsístensen.

Bakverket
Tillverkare: Bergmans pepparkakor
Inköpsställe: Netto
Pris: 9:95 styck (24:90/kg)
Kommentarer: Tuggvänligt. Smakar som gammeldags pepparkaka. Är den hembakad? Tunn och krispig. Klassiskt pepparkakskryddad. Lite smulig. För mycket pepparsmak. Något seg. Standardformen på köpekakakor.

Tre fyrar
Annas Hjärtegoda pepparkakor
Tillverkare: AB Annas pepparkakor
Inköpsställe: Willys
Pris: 17:98 (47:95/kg)
Kommentarer: Bra tuggmotstånd. Lagom tjock. Härligt spröd och torr. God, men saknar krydda. Mild smak som fyller munnen. Aromatisk, smakar smör. Blir degig i munnen. Lite tråkig, tycker att en kaka ska smaka mer. Något för mjuk.

Göteborgs pepparkaksbageri
Tillverkare: Göteborgs pepparkaksbageri
Inköpsställe: Göteborgs pepparkaksbageri
Pris: 115 kr (191:70 /kg)
Kommentarer: Apelsinsmak, smakar bara mer! Verkligt julig, passar perfekt till glögg. Smälter i munnen. Underbar, men det är ju ingen pepparkaka. För mycket frukt. God, men inte traditionell. Har en rund, platt och tråkig form. Lite för mjuk.

Willys pepparkakor
Tillverkare: Axfood
Inköpsställe: Willys
Pris:15:90 (39:75 /kg)
Kommentarer: God kryddning. Klassisk pepparkakssmak. Bra multistjärnform. Perfekt knapriga. En typisk fikarumspepparkaka. För mjuk, inget tuggmotstånd. Smakar lite. Tillsats av sågspån? Saknar det lite extra.

Två fyrar
Hemköp pepparkakor
Tillverkare: Axfood
Inköpsställe: Hemköp
Pris:14:90 kr (37:25 kr/kg)
Kommentarer: God kryddning. Hård, men balanserad sprödhet. Smakar citrus och kryddnejlika. För söt, smakar värdelöst. Smakar fel, mer vaniljkaka än pepparkaka. Smakar gammal grillad marsmallow. Torr och tråkig.

Nyåkers pepparkakor
Tillverkare: AB Nyåkers
Inköpsställe: Coop Forum
Pris: 29:90 (59:80/kg)
Kommentarer: Alldeles perfekt hjärtform. För söt, men god eftersmak. Smakar lite som cola. Mjölig svag smak. För tjock. Knäckebrödskonsistens. Konstig krydda ger halsbränna. Knapriga, nästan lite hårda. Lite bräcklig, går lätt sönder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.